Тактическо лидерство - компетентности и дейности

Лидерската подготовка е изключително важна за офицерската професия. Изследователите считат, че лидерството предполага няколко изключително прости неща: да имате стратегия и да осъществите тази стратегия като поставите правилните  хора на правилните места. 

В учебните програми на курсантите от ВВВУ „Георги Бенковски”е предвидена теоретична лидерска подготовка , а третата част е посветена на „Тактическо лидерство – компетентности и дейности”. Знанията и уменията на курсантите –летци от трети курс и на всички останали четвъртокурсници се проверят и чрез двудневни, с широк обхват от дейности занятия. Защото както твърди Чарлз Дарвин , „Оцелява не най-силният, нито най-интелигентният от видовете, а най-добре приспособяващият се към промените”.
 
Предизвикателствата към бъдещите офицери отправиха ръководителят на занятието полковник доц.д-р Мануш Христов , заместник-ръководителят старши лейтенант Цветелин Рангелов и помощник-ръководителят курсант старшина Милен Симеонов.

Целта е да се реализират без напрежение и със смислени и решителни практически действия за оцеляване на бойното поле в зона с несигурна или враждебна обстановка и среда.

Конкретните задачи ,които обучаемите са изпълнили  са изисквали:

  • инженерно оборудване на елементи от позициите за отбрана на летищната инфраструктура;
  • излизане от боя и оттегляне; действия на малката група при пробив за излизане от изолация;
  • ориентиране и движение на местността;
  • засадни действия и противодействия на противниковата засада;
  • устройване на лагер с подръчни средства. 

Втората част от занятието е свързана с осъществяването на тактическа задача на тема: „Оцеляване на малки тактически формирования на бойното поле и в хода на изпълнение на операция като група /тим STT /”. При изпълнението на тактическата задача се включват и сили и средства на Регионална Служба „Военна полиция”-Плевен. Те участват с 4 броя специални бронирани автомобила  „ Пясъчна котка” с 16 служители под командването на майор Димитър Димитров и капитан Мариян Боромски. Служителите на Военна полиция са се оказали под „приятелски огън".

Анализът на занятието показа,че натрупването на опит е резултат на допуснати собствени грешки в хода на осъществяване на взаимоотношенията с органите на военна полиция.Наложително е да се търсят възможности за ежегодно провеждане на практически занятия от този вид и форма , а не еднократно за целия курс на обучение.

 В осигуряване на занятието са ангажирани и  20 военнослужещи.

 Валя Минкова