Ритуалът – за видимото и невидимото

     Измина една седмица от най- значимия ритуал за избралите да се посветят на военната авиация , започващи образованието си във ВВВУ „ Георги Бенковски“ – полагането на военна клетва! 
     Символите и знаците управляват света , твърди Конфуций !
     Да произнесеш клетвените думи и целунеш бойното знаме ,се случва един път в живота и е за цял живот ! 
     Всички да изпеят химна под акомпанимента на военен оркестър !
     Да преминат в тържествен марш пред гости , родители , преподаватели !
     Да видиш сълзи в очите от наблюдаващите съпричастни с мига, в който чуват твоето „Заклех се !“
     Да почувстваш обичта в словата на Министъра на отбраната , Началника на училището, на майката и колегата допълват емоцията на момента.
     Зад прецизността , точността , красотата показана по време на ритуала се крие както мотивацията на момчетата и момичетата, така и усилията и професионализма на много хора. 
     Първокурсниците се справиха отлично . За кратко време да овладеят основните моменти от строевата подготовка, да се стиковат с по-големите курсове и кадетите от Професионалния сержантски колеж.
      Основният принос е стратегията и тактиката в подготовката  приложени от полковник доцент д-р Мануш Христов, който има зад гърба си вече 17 клетви. Активно съдейства командването на курсантската рота – капитан Атанас Генчев , ст. лейтенант Цветелин Рангелов , капитан Димитър Минков , мл. сержант Петя Игнатова.
     С благодарност към отзивчивостта и вниманието на Представителния военен духов оркестър на ВВС с капелмайстор Михаил Младенов .
     А колко усилия и труд се вложиха в подготовката по създаване на благоприятна атмосфера за живот на първокурсниците , да бъдат облечени. С огромния обем от предизвикателства се справи  екипът на отделение „Логистика“ под ръководството на подполковник Златко Ванков ,капитан Димитър Петров, майор Илия Илиев , старши експерт Надежда Борисова, старшина Илиян Йорданов и старшина Димитър Николов. А за нашенската бригада „ Наш дом“ с технически ръководител Галин Гочев  и за всички, които помогнаха да бъдат извършени ремонтните дейности в срок – уважение за безрезервния им и всеотдаен труд !
     Зад спокойствието и реда по време на събитието  се крие отличната организация между звената на „Военна полиция „ , В.Ф. 52090 и ВВВУ „Георги Бенковски“.