🔰ВВВУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“ ПРИЕ 76-Я СИ ВИПУСК

В годината, в която Българските Военновъздушни сили отбелязват своята 110 годишнина, ВВВУ „Георги Бенковски“ посрещна 76-я си випуск. 
🔰Приети са 41 курсанти по специализация „Летец-пилот“ за нуждите на изтребителната и вертолетната авиация, и МВР вертолетна авиация; специализация „Радиоелектронно оборудване на летателните апарати“, специализация „Авиационно въоръжение“ и специализация „Комуникационни, информационни и навигационни системи“. 
🔰Осем са девойките, 5 от които ще се обучават за пилоти. 5-ма са и курсантите, които са завършили първи курс, но презаписват  отново, за да сбъднат мечтата си – да бъдат пилоти.
🔰Момичетата и момчетата пристигат в новия си дом- ВВВУ „Георги Бенковски“ от 24 населени места. Пловдивчани са 6-ма, следвани от 5-ма ямболии, 4-ма софиянци, 3-ма плевенчани ,по 2-ма от Варна и Карлово.
🔰Първа е прекрачила прага на училището на 21 август Анджела Найденова от Монтана, специализация „Комуникационни, информационни и навигационни системи“. Последвали са я бъдещите пилоти Пейти  Димитрова и Христо Христов от Ямбол ,Мартин Радев от Бургас и Гавраил Бакалски от Пловдив.
🔰Първокурсниците се срещнаха със старшина Валя Бушняшка- медицинска сестра от медицинския пункт на 12 Авиационна база към МБАЛ-Плевен към ВМА . 
🔰Подписаха договорите си за обучение и служба в БА под вещото ръководство на началник служба „Личен състав“ майор Теодора Цветкова и нейния заместник – началник майор Здравко Трифонов.
🔰Настаниха се в спалните помещения и получиха полагащото им се вещево имущество, акуратно подготвено от екипа на командира на курсантския батальон подп. Златко Ванков .
🔰Инструктирани са и от старши експерт Стоян Стоянов по безопасни условия на труд и живот.
🔰През това време родителите и близките на новото ято курсанти се срещнаха със заместник-началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ полк. Андриян Колев, който ги запозна с условията и предизвикателствата пред децата им.
🔰Заместник -декана на факултет „Авиационен“ подп. доц. д-р инж. Мартин Камбушев, асистент м-р инж. Димитър Нановски от катедра „ Тактика, въоръжение и системи за сигурност в отбраната“,                    лейт.инж. Светослав Сашов от катедра „ Авиационна техника и технологии“, доц. д-р Юлиян Станчев от катедра „Електротехника, автоматика и информационни технологии“, началникът на катедра „ Електроника, навигация и комуникация в авиацията“ полк. доц. д-р   Димитър В. Димитров, началникът на катедра „Техническа експлоатация на летателните апарати“ полк. доц. д-р Любомир Митов и асистент д-р Николай Найденов от катедра „Навигационна подготовка и Авиационен мениджмънт“ презентираха целите и възможностите за учебна, научно-изследователска дейност и лидерска подготовка , която ще получат курсантите.  
🔰Тази информация получиха и самите първокурсници , след като се разделиха с близките си, вече в новата си битност на военнослужещи.
🔰В този паметен за тях ден – 21 август направиха и първите си снимки пред паметника на патрона на училището Георги Бенковски.
🔰На 22 август, на общ строй новият авиационен випуск ще бъде представен пред командно-преподавателския състав и колегите им от по-горните курсове.
🔰С новото, младо и амбициозно попълнение започва учебната 2022/2023 г.