В състезание по приложна електроника се включиха обучаеми от ВВВУ“Георги Бенковски“

Курсанти и студенти от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, гр. Долна Митрополия, с методическата подкрепа на преподаватели от катедра „Електроника, навигация и комуникации в авиацията“ участваха в Национално общоуниверситетско състезание по „Приложна електроника“. 
Състезанието се организира от Национален военен университет „Васил Левски“, със съдействието на търговска верига „Елимекс“. Форумът има за цел да стимулира обучаемите за практическа работа и прилагане на знанията в практиката в сферата на електрониката.
Във вътрешния кръг на състезанието се включиха 8 участници от авиационния университет, от които 2 студенти (1 дама) и 6 курсанти от първи, втори, трети и четвърти курс, които премериха сили на 26 и 27 май 2021 г., изпълнявайки практическа задача по запояване на електрическа схема, прилагайки обяснителна записка към нея.
 Времето, за което трябваше да се справят с това изпитание беше само 60 минути. Изработените електронни устройства се изпратиха за оценяване в търговска верига „Елимекс“, които класираха двама участници за финалния втори кръг, който се проведе в НВУ „В. Левски“ на 10.06.2021 г.

Студентите от Техническия университет във Варна Богдан Генов и Радослав Костов спечелиха финалната част на състезанието по приложна електроника.
Второто място спечели отборът на факултет „Общовойскови“ на Военния университет - курсант старшина Емил Иванов и студентката Йоана Илиянова. 
Състезателите на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ курсант старшина Ангел Мацурев и курсант сержант Иван Радев в Шумен се класираха трети. 
Четвърти са представителите на Военновъздушното военно училище „Георги Бенковски“ курсантите Димитър Калъчев и Атанас Тодоров.
Радослав Костов е победител и в индивидуалната надпревара. Втори е Богдан Генов, а на трето място комисията класира  курсантът от НВУ Емил Иванов.
Военният университет домакинства финала на състезанието за шести път. Тази година в надпреварата участваха курсанти и студенти от двата факултета на НВУ, от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия и Техническия университет във Варна.
„Състезанието започва винаги с вътрешен кръг, който се провежда в съответното висше училище. На финала идват по двама състезатели, които работят и индивидуално, и отборно. Всеки трябва да направи макет на устройство, което има сирени и светодиоди и се очаква те да заработят“, обяснява организаторът на състезанието гл. ас. д-р инж. Николай Долчинков, преподавател в катедра „Защита на населението и инфраструктурата“ в НВУ. След това уточнява, че състезателите получават всички елементи за макетите накуп и трябва да си ги разделят според задачата, която изпълняват. Когато са готови, е нужно да опишат работата си и да обяснят кои елементи са били излишни. Този път времето е 50 минути. Комисия проверява и оценява работата, включително и това как участниците са почистили работното си място.
Победителите получиха ваучери за електронни компоненти от „Елимекс“ ЕООД и грамоти.