БОГОЯВЛЕНСКИ ВОДОСВЕТ НА БОЙНИТЕ ЗНАМЕНА В ПЛЕВЕНСКИЯ ГАРНИЗОН

Бойните  знамена са славата и честта на България, нейната памет !  
В присъствието на Управителя на област Плевен г-жа Виолета Иеремиева, , председателите на общинските съвети на Плевен и Долна Митрополия доцент д-р Иван Малкодански и г-н Петър Петров, кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов, директора на ОД на МВР комисар Живко Ламбов, началника на РС "Военна полиция" полковник Румен Цветков, ректора на Медицинския университет професор д-р Добромир Димитров д.м., председателя на Сдружение "Младежки гвардейски отряди" д-р Денислава Ангелова, командири на военни формирования, представители на военно-патриотичните съюзи, организации и на граждани пред символа на Плевен – Параклис-мавзолея "Св. Георги Победоносец " се състоя традиционният велик Богоявленски водосвет на бойните знамена.
Тържествена литургия и благославяне на знамената отслужиха негово високо благоговейнство Христо Георгиев, в съслужение с отец Антон Търнев, отец Христо Христов и църковен хор от храм "Св. Николай". Те благословиха
бойните знамена на ВВВУ "Георги Бенковски" , 5-то бригадно командване, , 12 авиационна база, Областната организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Дружество "Военноинвалид", Регионален Клуб "Традиция", националните флагове на в.ф. 38220, на младите възрожденци от ИНУ "Христо Ботев" и 2-ри ученически гвардейски отряд към ИОУ "Петър Берон".
В приветственото си слово бригаден генерал Юлиян Радойски- Началник на гарнизон Плевен , той и началник на ВВВУ "Георги Бенковски", отбеляза, че "сега, когато заставаме в стройни редици, за да осветим за пореден път бойните знамена, ние сме отново в мислите с нашите бащи, деди и прадеди. Стореното от тях в близкото и далечно минало не само ни вдъхновява, но и задължава! В този тържествен момент, категорично заявяваме, че ще бъдем достойни наследници на достойни предци!"
Командването на плевенския гарнизон изразява благодарността си към участващите военнослужещи в представителните части в Богоявленския водосвет от ВВВУ "Георги Бенковски" с командир капитан Таско Симеонов и знаменосец курсант Борислав Йосифов; от 5-то бригадно командване с командир лейтенант Банко Петров и знаменосец капитан Ташо Цонев; от 12-а Авиационна база с командир капитан Цветелин Рангелов и знаменосец старши лейтенант Денис Маринов; от в.ф. 38220 с командир лейтенант Румен Цветков и знаменосец старши лейтенант Мирослав Янкулов; на водача на знаменната група старши лейтенант асистент инж. Милен Симеонов и на командващия ритуала майор асистент инж. Димитър Нановски.
Линейните при преминаването в тържествения марш курсанти бяха с карабини "Манлихер" ,на въоръжение в Българската армия през Втората световна война.
Чест и вече традиция е в Богоявленския водосвет да участва 1-ви ученически гвардейски оркестър при ИСУ "Иван Вазов" с директор Димитър Митев и ръководител на оркестъра Красимир Янкулов, които си партнират отлично с Общинския духов оркестър под диригентската палка на Маестро Пламен Марков.
За първи път в тържествения марш, с който завършва воинският ритуал на Богоявление, се включиха децата от Клуб "Млади възрожденци" към ИНУ "Христо Ботев" с директор Цветелин Горанов и ръководител Деница Костадинова. В строя бяха и младежите от 2-ри ученически гвардейски отряд от ИОУ "Д-р Петър Берон" с директор Ваня Дражева и ръководители Валентина Христова и Цветозар Илиев.
На ритуала присъстваха младежи от Спортно училище "Георги Бенковски" с директор Марияна Костова и много граждани.
Благодарност за съпричастността при организацията и провеждането на Богоявленския ритуал от Община Плевен,Плевенска Митрополия, РС "Военна полиция"-Плевен, МБАЛ-Плевен към ВМА, Военен клуб и екипа по организацията на ритуала под вещото ръководство на полковник професор д-р Мануш Христов.