Президентът Румен Радев и Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откриват ВВВУ „Георги Бенковски“

На 20 януари 2020 ще се състои ритуалът по връчване бойното знаме и възобновяване дейността на ВВВУ „Георги Бенковски“.

През 1959 г. всички български авиационни училища се обединяват в едно – Висше народно военновъздушно училище (ВНВВУ) „Г. Бенковски“. След 1990 г. ВНВВУ става висше военно въздушно училище.

От 1 септември 2002 г. ВВВУ „Г.Бенковски“ се преобразува във Факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“.

На 18 април 2019 г. Народното събрание приема решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

В Долна Митрополия се очакват скъпи гости, благодарение на съпричастността на които към авиацията се възстановява статута на авиационното Училище.

Президентът и главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Румен Радев е пилот-изтребител, завършил като първенец на випуска си ВНВВУ „ Георги Бенковски”. Демо-пилот на МиГ-29. Достига до чин генерал-майор. Бил е командир на Военновъздушните сили на Република България.

Вицепремиерът по обществения ред и сигурността и Министър на отбраната Красимир Каракачанов, Заместник Началникът на отбраната Генерал-лейтенант Димитър Илиев и Постоянният секретар на отбраната - Антон Ластарджиев са сред радетелите за възстановяване на авиационното Училище в страната.

Закономерно е и участието в празника на Председателя на Комисията по отбрана в Народното събрание Генерал Константин Попов извървял пътя от пилот в изтребителна ескадрила до командир на Военновъздушните сили и заместник-началник и началник на отбраната. Той е сред първите висши български офицери, работили в щабове на НАТО.

Генерал-лейтенант Цанко Стойков изминава пътя от младши пилот до Военен аташе в САЩ и Командир на ВВС.

Откриването на ВВВУ „Георги Бенковски“ ще съпреживеят както командири от военни формирования, така и екс началници на Училището, дългогодишни инструктори-пилоти , началници на катедри и преподаватели , представители на инженерно-техническия състав , членове на военно-родолюбивите организации.

Дълготрайни и ползотворни са контактите на командването на ВВВУ „Георги Бенковски“ с Министерства и ведомства ,научни институти, ангажирани с военната и гражданска авиация, сродни ВУЗ.

Сред гостите са депутати от Плевен и представителите на местната власт: Мирослав Петров – Управител на Област Плевен , Председателите на Общинските съвети в Плевен и Долна Митрополия - Мартин Митев и Петър Петров, Кметовете на Долна Митрополия, Плевен и Тетевен -Поля Цоновска, Георг Спартански и д-р Мадлена Бояджиева.

Президентът на Републиката Румен Радев ще бъде посрещнат от Началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ Бригаден генерал Юлиян Радойски в 11:00 часа. След като приеме рапорта на Началника на почетния караул полк.доц.д-р Мануш Христов, обхожда строя и поздравява блоковете от офицери, сержанти и курсанти от ВВВУ и ВВУБ.

Ритуалът по връчване на бойното знаме включва традиция , датираща от 1937 г. ,въведена от Цар Борис III. На ново войсково знаме да се забият златни пирони на дръжката с позлатено чукче, олицетворяващи началото и ангажираността към рода войска.

Министърът на отбраната и Началникът на ВВВУ ще забият два пирона в дръжката на бойното знаме, след което Министър Каракачанов връчва знамето на Бригаден генерал Юлиян Радойски. Той го връчва на знаменосеца – курсант- старшина Милен Симеонов.

Негово високоблагоговейнство Ставрофорен иконом Тихомир Йосифов , в съслужение с Протойерей Милен Атанасов и свещеник Красимир Кръстев ще отслужат водосвет за здравето и благополучието на личния състав и за бъдещите успехи на ВВВУ „Г. Бенковски“.

Слова ще произнесат Началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“, Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание, Министърът на отбраната и Президентът на Република България.

С изпълнението на Химна на Република България от Представителния Духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов и преминаването в тържествен марш на блоковете завършва официалното откриване на ВВВУ „ Георги Бенковски“.

Продължава списването на славната история на авиационното образование в България за постигане девиза на авиационната „Алма Матер“ –„Там, където поникват криле“!

Предстои възстановяване на инфраструктурата, разкриване на атрактивни специалности, откриване на Професионален сержантски колеж, създаване на иновативни центрове за изследователска дейност, подготовка за обучение и експлоатация на новия самолет F-16, привличане на български и чуждестранни инвеститори и студенти. Резултатът – готовност за равноправно участие в интегрираното обучение на кадри за ВВС и гражданската авиация на страните, членки на НАТО.


Валя Минкова
Старши експерт връзки с обществеността