УКАЗАНИЯ за провеждане на дистанционна форма на обучение със студенти и курсанти

На вниманието на ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ и ОБУЧАЕМИТЕ от ВВВУ "Георги Бенковски". 

Учебните занятия преминават в дистанционна форма на обучение от 26.10.2020 /Понеделник/ до 06.11.2020 /Петък/.

Всички курсанти и студенти могат да ползват системата за дистанционно обучение https://e-learning.af-acad.bg на ВВВУ "Георги Бенковски". На електронните пощи на обучаемите ще бъде изпратена информация за достъп до системата с потребителско име и парола.

Препоръчваме на всички обучаеми, които все още не са се свързали с преподавателите, водещи учебни дисциплини съгласно разписанията на класните им отделения за зимния семестър на учебната 2020/2021 г. да го направят възможно най-скоро.

При възникване на въпроси и проблеми в процеса на използване на платформата ни пишете съобщение в страницата на училището във фейсбук.

📚Заедно да градим къщата на познанието

🔰По покана на директора на Начално училище „Христо Ботев„ Цветелин Горанов , в навечерието на празника на Военновъздушните сили, там гостуваха Началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски и заместник –началникът по учебната и научна част полковник доцент д-р инж. Асен Маринов.

🔔Гостите от Авиационната Алма матер се запознаха с материалната база и осъществените проекти на началното училище, превърнало се в емблема за съвременно учебно заведение и неговият преподавателски екип. Те също информираха колегите си за амбициозните идеи на възроденото ВВВУ „Георги Бенковски“ за разширяване ареала на специалностите за обучение на военни и граждански авиационни специалисти.

👫Интересен бе и посетеният урок в 4-ти клас по „Технологии и предприемачество“ посветен на космонавтиката.

🟢Обсъдени са и основни аспекти от рамковото споразумение за сътрудничество, което да бъде подписано скоро.

🔴Образователните институции трябва да обединят усилията си за формиране на знаещи , можещи, амбициозни, смели творци на съвременна България. Процесът започва от ранна училищна възраст и продължава цял живот, категорични бяха в края на срещата си домакини и гости.

💞И за начало на добрите контакти, чаровниците от Начално училище „Христо Ботев“ ще поздравят участниците в годишната международна научна конференция на ВВВУ „Георги Бенковски“ ,която ще се проведе на 16 октомври.

Мотивационен полет до Авиобаза Граф Игнатиево

Мотивационен ✈️полет до Авиобаза Граф Игнатиево

Завърши една изпълнена с разнообразни събития седмица във ВВВУ „Георги Бенковски“.

🔰Най-вълнуващ за второкурсниците ден ще остане 6 октомври -ден , в който те извършиха първия си мотивационен полет от Долна Митрополия до Авиобаза Граф Игнатиево.

Идеята , първокурсниците да се запознаят с дейността на авиационна база е на доцент д-р инж. Валентин Киров и се реализира от близо 8 години. Тази пролет ,поради противоепидемиологичната ситуация пътуването не можа да се осъществи. Затова и ръководството на катедра Катедра „ Авиационна техника и технологии „ с началник Полк. Доц. Д-р инж. Любомир Митов, с подкрепата на командването на ВВВУ „Георги Бенковски“ и с разрешението на командването на ВВС я организира с вече второкурсниците в началото на месеца.

✈️Мотивационният полет , в който се включиха и младши командири от по-горните курсове и представители на Учебния отдел на ВВВУ бе осъществен с транспортния самолет Спартан С-27J от Авиобаза „Враждебна“ , ръководството на полетите на ВВУБ –Долна Митрополия и екипа на Авиобаза Граф Игнатиево.

💥Богатата програма на посещението , утвърдена от новия командир на базата бригаден генерал Николай Русев включва представяне на фронт-деск и общата организация на полетите , функциите на кулата за ръководство на полетите , височинното оборудване , посещение на еПОВР, представяне работата на инженерно-техническия състав и дейности по есенно-зимна експлоатация и представяне на аварийно-спасителни средства и служба за търсене и спасяване.

🔥За навлизане в тайните и динамиката на дейността на авиобазата съдействаха подполковник Славов, подполковник Лазаров , капитан Тодор Видолов, ст. лейтенант Денис Благоев ,майор Емил Янев, майор Надежда Топурова и още много ангажирани с посещението на курсантите специалисти.

🟢Не по-малко вълнуващи са и срещите с новопостъпилите в базата лейтенанти от Випуск „ Добруджански 2020“ и по-старшите по звание вече бивши възпитаници на ВВВУ „Георги Бенковски“.

🟦Традиционна е и общата снимка пред монумента на Миг-21.

✈️Екипажът на Спартана с командир майор Асенов и в присъствието на заместник командира на 16 ТАГ подполковник Димчо Добрев се справи отлично и с полета към Долна Митрополия.
Знак за това е и ,че макар и с маски на лицето, облегнати рамо до рамо, спящите са се чувствали толкова спокойни в огромната утроба на Спартана като в леглото си.

🍀Добрите контакти на ВВВУ "Георги Бенковски" с Авиобазите на ВВС ще продължат в различни направления на учебно-бойната дейност и занапред.


Ритуалът – за видимото и невидимото

     Измина една седмица от най- значимия ритуал за избралите да се посветят на военната авиация , започващи образованието си във ВВВУ „ Георги Бенковски“ – полагането на военна клетва! 
     Символите и знаците управляват света , твърди Конфуций !
     Да произнесеш клетвените думи и целунеш бойното знаме ,се случва един път в живота и е за цял живот ! 
     Всички да изпеят химна под акомпанимента на военен оркестър !
     Да преминат в тържествен марш пред гости , родители , преподаватели !
     Да видиш сълзи в очите от наблюдаващите съпричастни с мига, в който чуват твоето „Заклех се !“
     Да почувстваш обичта в словата на Министъра на отбраната , Началника на училището, на майката и колегата допълват емоцията на момента.
     Зад прецизността , точността , красотата показана по време на ритуала се крие както мотивацията на момчетата и момичетата, така и усилията и професионализма на много хора. 
     Първокурсниците се справиха отлично . За кратко време да овладеят основните моменти от строевата подготовка, да се стиковат с по-големите курсове и кадетите от Професионалния сержантски колеж.
      Основният принос е стратегията и тактиката в подготовката  приложени от полковник доцент д-р Мануш Христов, който има зад гърба си вече 17 клетви. Активно съдейства командването на курсантската рота – капитан Атанас Генчев , ст. лейтенант Цветелин Рангелов , капитан Димитър Минков , мл. сержант Петя Игнатова.
     С благодарност към отзивчивостта и вниманието на Представителния военен духов оркестър на ВВС с капелмайстор Михаил Младенов .
     А колко усилия и труд се вложиха в подготовката по създаване на благоприятна атмосфера за живот на първокурсниците , да бъдат облечени. С огромния обем от предизвикателства се справи  екипът на отделение „Логистика“ под ръководството на подполковник Златко Ванков ,капитан Димитър Петров, майор Илия Илиев , старши експерт Надежда Борисова, старшина Илиян Йорданов и старшина Димитър Николов. А за нашенската бригада „ Наш дом“ с технически ръководител Галин Гочев  и за всички, които помогнаха да бъдат извършени ремонтните дейности в срок – уважение за безрезервния им и всеотдаен труд !
     Зад спокойствието и реда по време на събитието  се крие отличната организация между звената на „Военна полиция „ , В.Ф. 52090 и ВВВУ „Георги Бенковски“.


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ - Започват учебните занятия на студентите в задочна форма на обучение ОКС "Магистър"

Със заповед на началника на ВВВУ "Георги Бенковски" студентите задочна форма на обучение, образователно - квалификационна степен "магистър" са записани, считано от 03.10.2020 г.

Студентите започват учебни занятия на 03.10.2020 г. (събота), като е необходимо да се явят пред портала на ВВВУ "Георги Бенковски" до 08:00 ч. Преподавател от катедрата ще посрещне студентите и ще организира началото на занятията.Академичната учебна година във ВВВУ „Георги Бенковски“ започна


В първите два випуска на възроденото ВВВУ – „Випуск 2024“ и „Випуск 2025“ са приети 41 курсанти/почти двойно в сравнение с миналата учебна година/ , от които 6 девойки .
Курсантите ще се обучават по 7 специализации . Те идват в авиационната Алма матер от 12 града. Най-много са от Плевен – 12 , следвани от Пловдив- 9 , София , Ямбол. Хасково и Враца се представят с по едно момиче.
Студенти ОКС „Бакалавър“-редовна и задочна форма на обучение  ще се обучават в 4 специалности , а в задочна форма  студенти
ОКС „ Магистър“ ще надграждат знанията си също по 4 специалности.
Професионалният сержантски колеж прие кадети по две специалности.
Командването на ВВВУ „ Георги Бенковски“ отличи петима преподаватели , които са оставили трайна диря в най-новата история на Училището и се разделят с активната преподавателска дейност.
   ДОЦЕНТ Д-Р ИНЖ. БОРИСЛАВ ДОДЕВ – 48 години в авиацията – от курсант до Декан на факултет 
„ Авиационен“,преподавател по основни дисциплини от теория на авиационните двигатели
ДОЦЕНТ Д-Р ИНЖ. ТЕНЧО КОСТОВ – 49 години в авиацията – от курсант до два мандата заместник декан на факултет „Авиационен“ , преподавател по дисциплини от областта на  радиоелектрониката
ДОЦЕНТ Д-Р ИНЖ. СТОИМЕН КАРЕМОВ –летец-пилот 1 клас с 3000 ч. нальот , командир на ескадрила , 49 години преподавателска дейност по дисциплини в областта на тактика на ВВС и родовите войски
ДОЦЕНТ Д-Р ДОНКО ОБРЕШКОВ – с 49 години в авиацията – от старшина –школник до преподавател по физика , чийто обучаеми достойно представят Училището на олимпиади по физика
ГЛАВЕН АСИСТЕНТ Д-Р ИНЖ.САШКА ИВАНОВА – 40 години преподавател в Училището по основни дисциплини от теория на комуникационната техника
                     Към преподавателския екип на ВВВУ „Георги Бенковски“ се присъединиха  9 нови преподаватели.
           В Департамент „Природни и хуманитарни науки“ това са главен асистент Милен Митков, асистентите Павлин Цонев и Иван Бенков , преподавателките  Маргарита Гаврилова и Валя Цветанова.
           Асистентите Асен Вълов и Мануш Никифоров са новите попълнения в катедра „Авиационна техника и технологии“.
Асистент Йото Георгиев преподава в катедра „Електротехника, автоматика и информационни технологии“ , а асистент Георги Кирилов в катедра „Електроника, навигация и комуникация в авиацията“.


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Полагането на военна клетва от курсантите - първокурсници на ✈️ВВВУ "Георги Бенковски" и

👨‍🎓откриване на академичната учебна година ще се състои на
🟦🔴28 септември 2020 /понеделник/ от 💥10 часа в района на Училището !


Студентското космическо общество на ВВВУ „Георги Бенковски“ откри четири нови астероида


      Благодарение на ползотворните контакти между ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ и ВВВУ „Георги Бенковски“ , с активната методическа и научна подкрепа на доц. д-р Веселка Радева, ръководител на  Морска астрономическа обсерватория и Планетариум на ВВМУ "Н. Вапцаров" и Заместник-председател на Европейската асоциация по образование в областта на астрономията , преподаватели и курсанти от авиационното училище насочиха вниманието си към изследване на Космоса.
     Във ВВВУ "Г. Бенковски" бе сформирано и заработи Студентско Космическо общество. Първата стъпка бе екипът на Космическото общество да бъде  включен в Научно-изследователска програма на НАСА за откриване и проследяване на астероиди - The International Astronomical Search Collaboration (IASC).  
     На 17 септември 2020 година беше проведено обучение на екипа на ВВВУ "Г. Бенковски" за обработка на астрономическите изображения с професионалния астрономически софтуер Астрометрика. С него се откриват новите обекти и се изчисляват техните екваториални координати. Още в първите астрономически изображения  бяха открити нови обекти. Подготвеният отчет с изчислените координати на новите обекти бе изпратен в Центъра за малки планети в Харвард. От там се получи потвърждение, че са открити четири нови астероиди. Това означава, че е направено предварителното откритие на новите астероиди. Предстоят нови наблюдения на обектите за определяне на орбитите им около Слънцето. След това ще бъде предоставена възможност на откривателите да дадат имена на новооткритите обекти. 
     Екипът от преподаватели и  курсанти, открили новите астероиди са доц. д-р инж. Владимир Савов, ст. лейт. д-р Кирил Камбушев, лейт. инж. Милен Симеонов, мл. серж. Николай Манев, мл. серж. Калоян Димитров, с-на Мартин Георгиев, мл. серж. Кристияна Николова, с-на Стоян Витанов, с-на Денис Маринов, серж. Лъчезар Михайлов, серж. Ивайло Захариев и серж.  Драгомир Петров. 


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ - Класиране на кандидатите за обучение в образователно - квалификационна степен „магистър“ във факултет „Авиационен“ на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“

Крайното класиране на кандидатите за обучение в ОКС „магистър“ във ВВВУ „Георги Бенковски“ след проведен прием за учебната 2020/2021 г. можете да изтеглите тук: Класиране на кандидатите за обучение в ОКС „магистър“.

Класираните кандидати за студенти могат да се запишат за обучение по заявените от тях специалности, както следва:

Срок за записване (лично): 16.09.2020 г. - 27.09.2020 г.
Начало на обучението на приетите кандидати: 03.10.2020 г.
Приетите студенти, които не са се записали в определения срок, губят студентските си права.

    1. При записването приетите студенти представят:

 • Оригинал и копие на диплома за завършено висше образование.
 • Документ за платени такси:
            500 ЛВ. ТАКСА ЗА ОБУЧЕНИЕ В ПЪРВИ СЕМЕСТЪР;
            25 ЛВ. ЗА КОМПЛЕКТ ЗА СТУДЕНТСКИ ДОКУМЕНТИ;
            10 ЛВ. ЗА АБОНАМЕНТ ЗА ПОЛВАНЕ НА БИБЛИОТЕКА.

             IBAN: BG17 STSA 9300 3132 3200 01
             BIC: STSABGSF

 • Четири снимки с формат 4/6 см и една снимка с формат 2,5/3 см;
 • Документ за владеене на български език, издаден от висше училище в Република България (само за чуждестранни граждани, които ще се обучават на български език).
    2. Студентите, приети за обучение срещу заплащане, сключват при записването си договор за обучение.
    3. След записването си студентът няма право да променя вида на магистърската програма и формата на обучение.
    4. При отписване от училището след започване на учебната година внесената семестриална такса не се възстановява.

Открит спортен турнир 'Полковник Панайот Узунов'

В чест на Деня на Съединението, Деня на независимостта и Празника на ВВВ, от 01.09.2020 г. до 15.10.2020 г. във ВВВУ "Георги Бенковски" ще се проведе осмото издание на открития спортен турнир "Полковник Панайот Узунов".

В рамките на турнира ще бъдат проведени следните състезания:
- футбол на малки вратички;
- волейбол;
- тенис на корт;
- стрийтбол (отбори по 4 човека);
- тенис на маса - индивидуално и по двойки;
- канадска борба - индивидуално;
- борба;
- спортно ориентиране - местност "Скобелев парк";
- ГСМ крос - 2 км;
- шахмат;
- джитбол;
- силов трибой;
- бридж;
- математика.

Записване на желаещите да участват – 7 септември 2020 г.
Съставяне на програмата на мачовете – 10 септември 2020 г. 
Финали и ветерански мачове – 09.30 часа на 15 октомври 2020 г.
Награждаване на победителите – 13.30 часа на 1 октомври 2020 г.

ВАЖНО ! ОБЯВЕН ТЪРГ ЗА ПРОДАЖБА НА ДЪРВА


ВВВУ „ Георги Бенковски” посрещна новия випуск курсанти и кадети


Първият випуск курсанти и кадети след възстановяването си прие ВВВУ „ Георги Бенковски“.
40 курсанти ще се обучават в специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ в професионално направление „Военно дело“, редовна форма за придобиване на висше образование на образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ по шест специализации: Летец-пилот, Ръководител на полети (Щурман - управление на въздушното движение),Летателни апарати и авиационни двигатели, Летищно осигуряване, Авиационно въоръжение, Навигационни, комуникационни и информационни системи.
     На 23 август момичета и момчета от 11 града прекрачиха портала на ВВВУ „ Георги Бенковски“, за да овладяват авиационните професии. Най- много са от Плевен , следвани от Пловдив , София , Ямбол, Русе ,Ловеч, Хасково, Добрич, Пазарджик, Враца и Велико Търново.
     Началниците на катедрите от факултет „Авиационен „ запознаха придружаващите ги родители и самите тях с основните приоритети в обучението им през следващите 4-5 години. 
     Курсантите подписаха и договорите си за военна служба .
     На 24 август заедно с първокурсниците в общия строй на Училището бяха и 39 кадети за начало на обучението си по специалност „Експлоатация и ремонт на авиационна и навигационна техника“ –редовно обучение и  „Експлоатация и ремонт на зенитно въоръжение и радиолокационни станции „- задочно обучение.

Началникът на ВВВУ „ Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски поздрави  новоприетите курсанти и кадетите от Професионалния сержантски колеж и представи командването на Училището.
Емоционални поздрави отправиха към бъдещите офицери Янислава Симеонова- майка на двама възпитаници на ВВВУ , полк.. доц. д-р Димитър Димитров - Началник Катедра „Електроника, навигация и комуникация в авиацията“, к-т Борислав Иванов – специализация „Летец-пилот“.
Първокурсниците и кадетите си направиха снимка с командването пред паметника на Георги Бенковски.
Курсантите от втори до пети курс бяха повишени в звание.
За всички започна редовния учебен процес. Учебната 2020/2021 г. ще бъде открита официално на 29 септември след приключване приема и на студентите .
Курсантите от първи курс ще положат клетва на 2 –ри октомври.


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ЗА КАНДИДАТИТЕ ЗА КУРСАНТИ ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИЯ ПРИЕМ

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ  ЗА  КАНДИДАТИТЕ  ЗА  КУРСАНТИ ОТ  ДОПЪЛНИТЕЛНИЯ ПРИЕМ

На кандидатите за курсанти във ВВВУ „Георги Бенковски“,♦ за всички специализации се извършва
медицинско освидетелстване на годността във Военномедицинска академия – гр. София.

Кандидите в кампанията за Допълнителен прием се явяват за медицинско освидетелстване на годността за времето от 31.08.2020 г. до 04.09.2020 г.
🔴Кандидатите трябва да се явят във ВМА не по-късно от 07.30 часа на определената дата,да не са закусвали и да са отпочинали (гладни и жадни). 

КАНДИДАТИТЕ, КОИТО СА ПОДАЛИ ДОКУМЕНТИ ЗА КАНДИДАТ-КУРСАНТСКАТА КАМПАНИЯ И В ДРУГО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ, МОЛИМ ДА УВЕДОМЯТ ЗА ТОВА СЛУЖИТЕЛИТЕ, ПРИЕМАЩИ ДОКУМЕНТИТЕ.

Кандидатите за курсанти във ВВВУ „Георги Бенковски” се явят лично в структурите на Военномедицинска академия със следните документи: 

1. 🟩  Писмо-направление от началника на ВВВУ „Георги Бенковски” (получава се лично от ВВВУ „Георги Бенковски“, не по-късно от 12:00 часа на 31.08.2020 г.).
За да получи писмо-направление, кандидатът трябва да е подал ПЪЛНИЯ КОМПЛЕКТ документи за кандидатстване и да е заплатил такси за комплект документи за кандидатстване в размер на 10 лв. и такса за първи изпит в размер на 30 лв.;

2.    🟥  Лична карта;

3.    🟦  Оригинал или служебно заверено копие на документ (удостоверение) от областния Център за психично здраве (психодиспансер);

4.    🟨  Лична амбулаторна карта, заверена, с подпис, номер и печат от личния лекар и етапна епикриза от личния лекар (с отразени минали заболявания, операции, травми, алергии, диспансеризация, фамилна анамнеза и проведени имунизации) или здравна книжка (за военнослужещите);

5.    🟩  Химикал.

     🛑 На неявилите се на определената дата на медицинско освидетелстване на годността в кампанията за допълнителен прием, не се осигуряват допълнителни дати за явяване и те не могат да участват в класиране-то по-нататък.
          При желание от тяхна страна могат да продължат с участието си в приема, за студенти по специалностите, описани в сайта на Училището.

🟢  Всички кандидати за курсанти за наземни специализации преминават на медицински преглед във ВМА – гр. София в рамките на 2 (два) дни.

🔵  Медицинското освидетелстване на годността на кандидат-курсантите за специализация „Летец-пилот“ се провежда в рамките на 4 (четири) дни.

✅  За времето на медицинското освидетелстване на годността, кандидатите за курсанти трябва самостоятелно да си организират място за престой.

Оценките за медицинското освидетелстване на годността са:
-  🟢„годен за обучение във висше военно училище“;
-  ❌„негоден за обучение във висше военно училище“;
-  ❌„негоден за обучение по специализация „Летец-пилот“;

Етапната епикриза може да се изтегли от сайта на ВВВУ „Георги Бенковски“ – Раздел Прием/Курсанти/Необходими документи/ № 16

✅ Изпитите на кандидат-курсантите по допълнителния прием за учебната 2020-2021 г. ще се проведат, както следва:

- 🟣 общообразователен тест – на 09.09.2020 г. от 09.00 часа онлайн и присъствено за кандидатите, които нямат възможност да го проведат онлайн;

- 🔴 тест по английски език  – на 09.09.2020 г. от 13.00 часа онлайн и присъствено за кандидатите, които нямат възможност да го проведат онлайн;

- 🟢 психологична оценка (пригодност) – на 10.09.2020 г. от 09.00 часа за провеждане на тест и от 13.00 часа за провеждане на интервю (онлайн или присъствено);

- 🔵 изпит за физическа годност – на 11.09.2020 г. от 10.00 часа,  присъствено.

🟩 резервна дата за провеждане на изпити14.09.2020 г. 

- 🌐 балообразуването ще се извърши в периода от 15.09.2020 г. до 17.09.2020 г

-  🔰  обявяване на класирането на кандидатите в сайта на Училището - на 18.09.2020 г.
 
✳  Комисията за прием на курсанти по допълнителен прием ще заседава на 24.09.2020 г. 


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ - Обявен допълнителен прием на курсанти за учебната 2020/2021 г.

ВВВУ „Георги Бенковски“ уведомява, че ще проведе допълнителен прием на кандидати за курсанти през учебната 2020/2021 г. по следните 

СПЕЦИАЛИЗАЦИИ:

ВАКАНТНИ МЕСТА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПРИЕМ

 • 🔵ЛЕТЕЦ - ПИЛОТ - 1
 • 🟢ЛЕТАТЕЛНИ АПАРАТИ И АВИАЦИОННИ ДВИГАТЕЛИ - 1
 • 🔴РАДИО ЕЛЕКТРОННО ОБОРУДВАНЕ НА ЛЕТАТЕЛНИ АПАРАТИ - 1
 • 🟢НАВИГАЦИОННИ, КОМУНИКАЦИОННИ И ИНФОРМАЦИОННИ СИСТЕМИ - 1
 • 🔵ЛЕТИЩНО ОСИГУРЯВАНЕ - 2

✅Кандидат-курсантите могат да се запознаят с реда за кандидатстване, необходимите документи и информация
за специализациите от сайта на ВВВУ „Георги Бенковски“. http://www.af-acad.bg/

Датите за явяване на изпити и медицински прегледи ще бъдат публикувани допълнително.


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ:

ВВВУ „Георги Бенковски“ уведомява, че ще проведе допълнителен прием на кандидати за курсанти през учебната 2020/2021 г. по следните 

СПЕЦИАЛИЗАЦИИ:
ВАКАНТНИ МЕСТА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПРИЕМ


 • 🔵ЛЕТЕЦ - ПИЛОТ - 1
 • 🟢ЛЕТАТЕЛНИ АПАРАТИ И АВИАЦИОННИ ДВИГАТЕЛИ - 1
 • 🔴 РАДИО ЕЛЕКТРОННО ОБОРУДВАНЕ НА ЛЕТАТЕЛНИ АПАРАТИ - 1
 • 🔵НАВИГАЦИОННИ, КОМУНИКАЦИОННИ И ИНФОРМАЦИОННИ СИСТЕМИ - 1
 • 🟢ЛЕТИЩНО ОСИГУРЯВАНЕ - 2

✅Кандидат-курсантите могат да се запознаят с реда за кандидатстване, необходимите документи и информация
за специализациите от сайта на ВВВУ „Георги Бенковски“.af-acad.bg

Датите за явяване на изпити и медицински прегледи ще бъдат публикувани допълнително.

Обявен допълнителен прием за студенти за учебната 2020/2021 г.

Специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“

Насоченост
Възможност за обучение в „Организация за обучение и изпитване на персонал по техническо обслужване - факултет „Авиационен” (ООИПТО) и получаване на сертификат, съгласно регламент (ЕО) №216/2008 на Европейския Парламент и Удостоверение № BG.147.0004 на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация". 
Специалността покрива широк аспект от научно-технически и приложни проблеми възникващи в ежедневната дейност на фирмите и предприятията от сферата на услугите, промишлеността и авиациoнната индустрия. Насочеността е към придобиването на знания и умения във високо технологични области от науката и практиката свързани с авиациата, автоматиката, роботиката, системите за управление, компютрите за управление, информационните системи, системите за компютърно моделиране и проектиране, както и тяхното комбиниране за получаване на завършени интелигентни системи под формата на мехатронен продукт.

Необходими документи за кандидатстване на студенти по държавна поръчка

Заявление и състезателен картон за кандидатстване във ВВВУ „Георги Бенковски";
Удостоверение от Областния център за психично здраве, копие и оригинал на дипломата за средно образование.

Форми и срок на обучение

Образователно-квалификационна степен „Бакалавър”
Професионална квалификация „Бакалавър-инженер”
Форма на обучение – редовна и задочна
Срок на обучение – 4 години (8 семестъра)

Перспективи за реализация

След завършването на обучението, випускниците притежават способности и се реализират успешно, като:
сертифицирани авиационни инженери в гражданската авиация, поддържащи и експлоатиращи: автопилотите и пилотажно-навигационните системи; системите за инструментален контрол; енергоснабдяването; електрообзавеждането; височинното и кислородното оборудване; системите за регистрация на параметрите на полета (черната кутия); системите за фото и въздушно наблюдение и разузнаване, както и тренажорните системи за обучение на пилоти и авиационен персонал;
висококвалифицирани специалисти по: роботика, мехатроника; системи за проектиране и разработване на технологични продукти; проектиране, разработване и програмиране на контролери и компютри за управление; информационни технологии; IoT устройства; интелигентни системи и системи с изкуствен интелект; системи за управление в енергетиката, както и системи за управление в различните сфери на човешката дейност;
мениджъри на високи позиции, както във фирми и предприятия от сферата на индустрията и услугите, така и от областта на авиацията.

Незаети места към 18.08.2020г. 

Редовна форма - 5
Задочна форма – 3
 
Такси за кандидатстване и обучение през учебната 2020г. – 2021г.

Такси за кандидатстване
Документи за кандидатстване – 10,00 лв.
За първи изпит или използване на оценка от държавен зрелостен изпит - 30,00 лв.
Такси за записване
Редовна форма - 235 лв. /двеста тридесет и пет лева/ 
Задочна форма - 185 лв. /сто осемдесет и пет лева/

Телефон за контакт:
0882347791 – г-н Стоян Стоянов
https://www.af-acad.bg


Обявен допълнителен прием за студенти за учебната 2020/2021 г.

Специалност „Авиационна техника и технологии“

Насоченост

Възможност за обучение в „Организация за обучение и изпитване на персонал по техническо обслужване - факултет „Авиационен” (ООИПТО) и получаване на сертификат, съгласно регламент (ЕО) №216/2008 на Европейския Парламент и Удостоверение № BG.147.0004 на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация". 
Обучението по специалността е насочено към изграждане в бъдещия авиационен специалист на възможности за овладяване на фундаментални и приложни теоретични знания, практически умения и базова компетентност за изпълняване на професионални задължения в областта на авиационната техника и технологии, умения за самостоятелно вземане на решения и работа в екип в условията на конкурентна среда и дефицит от време

Необходими документи за кандидатстване на студенти по държавна поръчка

Заявление и състезателен картон за кандидатстване във ВВВУ „Георги Бенковски";
Удостоверение от Областния център за психично здраве, копие и оригинал на дипломата за средно образование.
Кандидатите за студенти могат да подават документи онлайн.

    https://www.af-acad.bg/students_admission

Форми и срок на обучение

Образователно-квалификационна степен „Бакалавър”
Професионална квалификация 
„Бакалавър-инженер”
Форма на обучение – редовна и задочна
Срок на обучение – 4 години (8 семестъра)
Перспективи за реализация

С придобитите знания и умения завършилите пълния курс на обучение по специалността „Авиационна техника и технологии” випускниците ще могат да заемат  длъжности в следните сфери и направления:
Да работят като сертифицирани авиационни инженери за гражданската авиация в поддържането, експлоатацията и възстановяването на планьора и силовата установка на въздухоплавателни средства с гражданско и военно предназначение;
Да ръководят или участват в експлоатацията, планирането и организацията на поддръжката на летателни апарати и самолетообслужваща техника на фирми от публично-частния сектор;
Да заемат длъжности в авиоремонтни фирми, изискващи квалификация “Машинен инженер” по специалността “Авиационна техника и технологии”;
Да участват в научни изследвания и проекти в областта на авиационната техника и технологии;
Да извършват консултантска и експертна дейност в областта на своята квалификация;

Незаети места към 12.08.2020г. 

Редовна форма - 1
Задочна форма – 5

Такси за кандидатстване и обучение през учебната 2020г. – 2021г.

Такси за кандидатстване
Документи за кандидатстване – 10,00 лв.
За първи изпит или използване на оценка от държавен зрелостен изпит - 30,00 лв.

Такси за записване

Редовна форма - 235 лв. /двеста тридесет и пет лева/ за първи семестър.
Задочна форма - 185 лв. /сто осемдесет и пет лева/ за първи семестър.

Телефон за контакт:
0882347791 – г-н Стоян Стоянов

https://www.af-acad.bg/ 

Обявен допълнителен прием за студенти за учебната 2020/2021 г.

Специалност
 „Авиационни електронни системи за управление на въздушното движение“

Насоченост

Възможност за обучение в „Организация за обучение и изпитване на персонал по техническо обслужване - факултет „Авиационен” (ООИПТО) и получаване на сертификат, съгласно регламент (ЕО) №216/2008 на Европейския Парламент и Удостоверение № BG.147.0004 на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация". 
За специалността се предвижда обучение с основна широкопрофилна подготовка за придобиване на висше образование в областта „Технически науки".
Програмата за обучение има за цел получаване на базова компетентност в областта на принципите на работа на и анализа на електронни схеми, устройства и системи както за общо предназначение, така и в управлението на въздушното движение.
Необходими документи за кандидатстване на студенти по държавна поръчка

Заявление и състезателен картон за кандидатстване във ВВВУ „Георги Бенковски";
Удостоверение от Областния център за психично здраве, копие и оригинал на дипломата за средно образование.
Кандидатите за студенти могат да подават документи чрез онлайн кандидатура по всяко време на денонощието.

https://www.af-acad.bg/students_admission
Форми и срок на обучение

Образователно-квалификационна степен „Бакалавър”
Професионална квалификация 
„Бакалавър-инженер”
Форма на обучение – редовна
Срок на обучение – 4 години (8 семестъра)
Перспективи за реализация

С придобитите знания и умения випускниците са подготвени за реализация като:
Инженери в ДП „Ръководство въздушно движение” (РВД), осигуряващи управление на полети за гражданска авиация.
Организатори и изпълнители в поддържането и експлоатацията на електронни устройства и системи в различни предприятия и авиационни фирми.
Да извършват консултантска и експертна дейност в областта на електронните и радиоелектронните системи в авиацията.
Да участват в научни изследвания и проекти в областта на електронните и радиоелектронните системи.
Да работят в областта на образованието и други сфери на социално-политическия живот.

Незаети места към 13.08.2020г. 

Редовна форма - 1
 
      Такси за кандидатстване и обучение през учебната 2020г. – 2021г.

Такси за кандидатстване
Документи за кандидатстване – 10,00 лв.
За първи изпит или използване на оценка от държавен зрелостен изпит - 30,00 лв.
Такси за записване

Редовна форма - 235 лв. /двеста тридесет и пет лева/ за първи семестър.
Задочна форма - 185 лв. /сто осемдесет и пет лева/ за първи семестър.

Телефон за контакт:
0882347791 – г-н Стоян Стоянов

https://www.af-acad.bg/#

Обявен допълнителен прием за студенти за учебната 2020/2021 г.

Специалност
 „Авиационна електроника“

Насоченост

Възможност за обучение в „Организация за обучение и изпитване на персонал по техническо обслужване - факултет „Авиационен” (ООИПТО) и получаване на сертификат, съгласно регламент (ЕО) №216/2008 на Европейския Парламент и Удостоверение № BG.147.0004 на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация". 
Формиращите специалността дисциплини са свързани с елементната база на електрониката и цифровата техника, аналогова и цифрова схемотехника, компютърната техника,  конструирането на електронна апаратура, електронни технологии, микропроцесорна техника. Обучението се провежда в лаборатории, оборудвани с измервателна, компютърна и информационна техника, достъп до интернет, програмни продукти за симулация и анализ на електронни схеми и за проектиране на електронни устройства и системи.

Необходими документи за кандидатстване на студенти по държавна поръчка

Заявление и състезателен картон за кандидатстване във ВВВУ „Георги Бенковски";
Удостоверение от Областния център за психично здраве, копие и оригинал на дипломата за средно образование.
Кандидатите за студенти могат да подават документи онлайн.

Форми и срок на обучение

Образователно-квалификационна степен „Бакалавър“
Професионална квалификация 
„Бакалавър-инженер“
Форма на обучение – редовна и задочна
Срок на обучение – 4 години (8 семестъра)
Перспективи за реализация

С придобитите знания и умения випускниците са подготвени за реализация като:
Сертифицирани авиационни инженери за гражданската авиация.
Ръководители, проектанти, технолози и сътрудници в конструкторски и технологични бюра, разработващи и усвояващи съвременна електронна апаратура и системи;
Специалисти, експерти, консултанти и мениджъри в държавни и обществени институции, търговски дружества и организации, както и в частния бизнес;
Организатори и изпълнители в поддържането и експлоатацията на електронни устройства и системи в различни предприятия и фирми;. 
Успешно извършват консултантска и експертна дейност в областта на електронните и радиоелектронните системи и участват в научни изследвания и проекти в областта на електронните и радиоелектронните системи;             
Такси за кандидатстване и обучение през учебната 2020г. – 2021г.

Такси за кандидатстване
Документи за кандидатстване – 10,00 лв.
За първи изпит или използване на оценка от държавен зрелостен изпит - 30,00 лв.
Такси за записване

Редовна форма - 235 лв. /двеста тридесет и пет лева/ за първи семестър.
Задочна форма - 185 лв. /сто осемдесет и пет лева/ за първи семестър.

Незаети места към 13.08.2020г. 

Редовна форма - 4
Задочна форма – 5

Телефон за контакт:
0882347791 – г-н Стоян Стоянов

https://www.af-acad.bg/students_admission

ВИПУСК 2020 „ДОБРУДЖАНСКИ” НА ВВВУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ”

ВИПУСК 2020 „ДОБРУДЖАНСКИ”  НА 
ВВВУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ” 
         На летище  Долна Митрополия се състоя производството на ВИПУСК 2020  „ Добруджански”на ВВВУ „ Георги Бенковски”. В тържествения акт участие  взеха  Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев .Заедно с  тях, командира на ВВС  генерал-майор Цанко Стойков  и Началника на Училището  бригаден генерал Юлиян Радойски връчиха на  випускниците лейтенантските и сержантски пагони , дипломите  за висше образование и удостоверението за завършен Професионален сержантски колеж. Авиоинженерите  получиха и новия нагръден знак на ВВВУ „ Георги Бенковски”. 
         Министърът на отбраната Красимир Каракачанов възнагради отличника на випуска лейтенант Владимир Тасков и първенците по специализации с парични и предметни награди и книга с историческа тематика.
        Всички випускници получиха  лично от писателката Галина Златарева „ Медальонът „ – исторически роман за интересната личност на патрона на авиационното училище – Георги Бенковски.
        Община Долна Митрополия чрез кмета Поля Цоновска връчи Академичната награда „12 април” на лейтенант Милен Симеонов.
        Подаръци получиха изявили се випускници от флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров- началник на ВВМУ „Никола Й.Вапцаров”, полк. Иван Маламов – началник на НВУ „ Васил  Левски”, командването на ВВВУ „ Георги Бенковски”, подп. Радослав Георгиев –председател на Сдружение „Артилерия-генерал Владимир Вазов”.
       Тъй като випускът носи името „Добруджански” по повод събитията преди 80 години по присъединяването на Южна Добруджа към Родината,в началото на ритуала  бяха прочетени откъси от заповедта на командира на Трета отделна армия относно навлизане на частите и съединенията в Южна Добруджа, както и лични поверителни писма относно организиране и участие на смесения орляк в операцията по навлизане в Южна Добруджа.
  В ролята на командир на пехотна дружина  се превъплъти мл.сержант Камен  Димитров., а като командир на армейски въздушен орляк ,пилотът  сержант Александър Недялков. Знамето на 46-ти  Добрички полк /реплика , предоставена от добричкия клуб „ Традиция „/бе поверено на сержант Денис Маринов.

       С авиационен поздрав от българските ВВС в състав: два PC-9M “Pilatus”, два L-39ZA “Albatros” от в.ф. 52090 – Долна Митрополия  и  МиГ-29 от в.ф. 28000 – Граф Игнатиево  завърши ритуала по производство на първия випуск на възроденото ВВВУ „ Георги Бенковски „.
       Участието в ритуала на Представителния духов оркестър на ВВС под диригентската палка на майор Михаил Младенов  повиши емоционалния градус на събитието.
       Пожелания и напътствия випускниците получиха и чрез поздравителните адреси на много институции.
       На церемонията на 31 юли  имаше  много  гости , които наблюдаваха  и наземен показ на авиационна техника. 


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ - Допълнителен прием на студенти за обучение в ОКС 'Бакалавър'

От 30.07.2020 г. ВВВУ „Георги Бенковски“ стартира приема на документи за студенти за второ класиране в ОКС „Бакалавър“ за учебната 2020/2021 г. по посочените в таблицата специалности.

Кандидат-студентите подали документи за първо класиране, които не са се записали, ще участват във второ класиране заедно с кандидатите подали документи след обявяването на незаетите места. 

Телефон за контакт:  0882 / 34 77 91  - ц. сл. Стоян Стоянов

ХI национална конференция с международно участие „Електроника 2020”

ХI  национална  конференция с международно участие  „Електроника 2020”
На 23 и 24 юли , онлайн се проведе национална конференция „Електроника 2020”.

Тя бе организира от Съюза по електроника, електротехника и съобщения (СЕЕС),Техническия университет – София, IEEE българската секция,и Факултета по Електронна техника и технологии при Техническия  Университет – София със съдействието на: Федерацията на научно-техническите съюзи (ФНТС) вБългария, Българската академия на науките (БАН), Университетът по приложни науки - Офенбург,Техническият университет в Рига, VDE - Германия и водещи фирми в областта на електрониката.

Представени бяха разработки в 8 тематични направления ::
• Биомедицинско инженерство
• Схеми и системи
• Образователни технологии
• Измервания в електрониката
• Индустриална електроника
• Информационни и комуникационни технологии
• Микроелектроника и оптоелектроника
• Силова електроника

Преподавателите от ВВВУ „ Георги Бенковски” подполковник д-р инж. Мартин Камбушев от катедра „Електротехника, автоматика и информационни технологии „ и полковник доц. д-р инж. Асен Маринов – заместник-ректор по учебната и научна част , в съавторство с проф. Найден Шиваров от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН и доц.д-р инж.Ренета Димитрова от Техническия Университет представиха доклад на тема: "Апробация на математичен модел на специализирана мехатронна система".

Докладите  от конференцията са включени в цифровата библиотека IEEE Xplore, както и в базите данни Scopus и Web of Science.


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ - Класиране на кандидатите за обучение в ОКС 'Бакалавър'

Крайното класиране на кандидатите за обучение в ОКС "Бакалавър" във ВВВУ "Георги Бенковски" след проведен прием за учебната 2020/2021 г. можете да изтеглите тук: Класиране на кандидатите за обучение в ОКС 'Бакалавър'.

Класираните кандидати за студенти могат да се запишат за обучение, като студенти по заявените от тях специалности, както следва:

- на 25.07.2020 г. и на 26. 07. 2020 г. във ВВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия, ул. „Св. Св. Кирил и Методии“ № 1 
от 09.00 часа до 14. 00 часа;
- на 27.07. 2020 г. и на 28.07. 2020 г. във ВВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия, ул. „Св. Св. Кирил и Методии“ № 1 
от 08.00 часа до 16. 00 часа;

Молим при явяване за записване за обучение да носите със себе си: 
- диплома за завършено средно образование – оригинал;
- четири снимки формат 4/6 см;
- две снимки формата 2,5/3 см.;
- лична карта, която се връща на студента след проверка;
- документ за внесена такса за обучение през първия семестър, такса за комплект студентски документи от 25 (двадесет и пет) лв. и годишен абонамент за ползване на библиотеката 10 (десет) лв.


ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ СТУДЕНТИТЕ ТРЯБВА ДА ЗАПЛАТЯТ

- ТАКСАТА ЗА ПЪРВИЯ СЕМЕСТЪР, КОЯТО Е ½ ОТ ГОДИШНАТА ТАКСА ЗА ОБУЧЕНИЕ ВЪВ ВВВУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“ ПО ВСИЧКИ СПЕЦИАЛНОСТИ,  РЕДОВНА ФОРМА  КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ ТРЯБВА ДА  ЗАПЛАТЯТ  235 ЛВ./ДВЕСТА ТРИДЕСТ И ПЕТ ЛЕВА/ :
- 200 ЛВ. ТАКСА ЗА ОБУЧЕНИЕ В ПЪРВИЯ СЕМЕСТЪР
- 25 ЛВ. ЗА КОМПЛЕКТ ЗА СТУДЕНТСКИ ДОКУМЕНТИ
- 10 ЛВ. ЗА АБОНАМЕНТ ЗА ПОЛВАНЕ НА БИБЛИОТЕКАТА
        
ЗА ОБУЧЕНИЕ ВЪВ ВВВУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“ ПО ВСИЧКИ СПЕЦИАЛНОСТИ,  ЗАДОЧНА ФОРМА  КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ ТРЯБВА ДА ЗАПЛАТЯТ  185 ЛВ./СТО ОСЕМДЕСЕТ И ПЕТ ЛЕВА/
- 150 ЛВ. ТАКСА ЗА ОБУЧЕНИЕ ЗА ПЪРВИЯ СЕМЕСТЪР
- 25 ЛВ. ЗА КОМПЛЕКТ ЗА СТУДЕНТСКИ ДОКУМЕНТИ
- 10 ЛВ. ЗА АБОНАМЕНТ ЗА ПОЛВАНЕ НА БИБЛИОТЕКАТА

ПРОМЯНА МЯСТОТО НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ВИПУСКА НА ВВВУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ”

ПРОМЯНА  МЯСТОТО   НА  ПРОИЗВОДСТВОТО  НА  ВИПУСКА   НА ВВВУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ”
Поради настъпили обективни причини ,
тържественият  акт по присвояване на първо офицерско звание 
на курсантите и първо сержантско звание на кадетите 
от  Випуск  2020 „ Добруджански” 
на ВВВУ „ Георги Бенковски” ще се проведе на 31 юли 2020 /петък/, 
от 10 часа, в град Долна Митрополия , в района на Училището.


Годишна международна научна конференция на ВВВУ 'Георги Бенковски' 2020

На 16.10.2020 г. ще се проведе Годишна международна научна конференция на ВВВУ 'Георги Бенковски' 2020 под патронажа на Министъра на отбраната на Република България със съорганизатори Факултет "Авиационен", Департамент "Природни и хуманитарни науки", Български Военновъздушни Сили, Съюз на учените в България - клон Плевен, Институт по космически изследвания и технологии - БАН, Институт по информационни и комуникационни технологии - БАН, Институт по роботика - БАН и Rohde & Schwarz - България.

Тематични направления:
1. Авиационна и космическа техника.
2. Военни науки и средства за поразяване.
3. Електроника, комуникационна и навигационна техника.
4. Електротехника, автоматика, информационни технологии, мехатроника и роботика.
5. Социални, хуманитарни науки и филологии.

Срок за подаване на заявки за участие и изпращане на доклади в електронен вид до 31.08.2020 г. До две седмици от изпращането на доклада желаещите да участват ще бъдат уведомени от рецензентите за одобрение на доклада или необходимост от допълнително редактиране. 

До 02.10.2020 г. одобрените участници трябва да изпратят окончателния вариант на доклада и сканирано копие от платежното нареждане с платена такса за участие.

Регистрацията на участниците ще се извършва от 08:00 до 12:00 на 16.10.2020 г.

Начало на Годишната международна научна конференция на 16.10.2020 г. в 10:00 часа.

За допълнителна информация заповядайте на страницата на конференцията на сайта на училището.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ - Увеличаване на местата и класиране за РЕДОВЕН ПРИЕМ по военни специализации

На 22.07. 2020 г. (сряда) от 10.00 часа в Конферентната зала на ВВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия ще заседава комисия за РЕДОВЕН прием на курсанти. 

Поради големия интерес на кандидати към специализациите, по които се провежда обучение във ВВВУ „Георги Бенковски“, се увеличи броя на местата по специализациите. 

Местата, за които ще се приемат кандидати за обучение във ВВВУ „Георги Бенковски“ са, както следва:
- за специализацията „Летец-пилот“ – 3 места;
- за специализацията „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати“ – 5 места;
- за специализацията „Авиационно въоръжение“ – 1 място;
- за специализацията „Летателни апарати и авиационни двигатели“ – 1 място;
- за специализацията „Летищно осигуряване“ – 1 място;
- за специализацията „Навигационни, комуникационни и информационни системи“ – 1място

Уважаеми кандидат-курсанти,
Ако сте подали документи за кандидатстване във ВВВУ „Г. Бенковски“  в рамките на кампанията за РЕДОВЕН ПРИЕМ ( до 26.06.2020 г.) положили сте всички изпити (общообразователен тест, тест по английски език, изпит за физическа годност, психологическа пригодност, и сте преминали медицински преглед), и Вашият бал е по-голям от 21, заповядайте на 22.07.2020 г. в 09. 30 часа пред портала на ВВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия.  

За да заемете място в дадена специализация е необходимо да представите оригинал на  дипломата за завършено средно образование.

ГРАФИК за класиране и записване на КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ

ГРАФИК за класиране и записване на кандидат-студенти за обучение в ОКС "Бакалавър" за учебната 2020/2021 г. във ВВВУ "Георги Бенковски", гр. Долна Митрополия.

За повече информация относно приема на студенти в ОКС "Бакалавър", описание на специалностите и необходимите документи за кандидатстване, посетете страницата за прием на студенти на нашия уеб-сайт.

Документи за кандидатстване се приемат 24/7 чрез онлайн платформата за електронно кандидатсване на нашия уеб-сайт.

Дати за предварителен тест ALCPT за редовната есенна сесия STANAG 6001 по английски език

ВВВУ "Георги Бенковски", обявява дати за предварителен тест ALCPT, за редовната есенна сесия STANAG 6001 по английски език както следва:

- 03.09.2020 г. (редовна дата), 13:30ч., ВВВУ "Георги Бенковски", гр. Долна Митрополия, учебен корпус А, зала А-503;
- 09.09.2020 г. (резервна дата), 13:30ч., ВВВУ "Георги Бенковски", гр. Долна Митрополия, учебен корпус А, зала А-503.

Краен срок за подаване на рапорти / заявления: до 15.08.2020 г.

Прием на обучаеми в ОКС 'Магистър'

ВВВУ "Георги Бенковски" гр. Долна Митрополия обявява онлайн прием за обучение в образователно-квалификационна степен "Магистър" за учебната 2020 / 2021 г. 

Документи се приемат от 01.07.2020г. до 10.09.2020 г. 

Класирането на кандидатите ще се проведе на 15.09.2020 г. 

Записването на приетите кандидати ще се извършва от 16.09.2020 г. до 25.09.2020 г. 

Обучението ще стартира на 03.10.2020 г. 

За повече информация относно необходимите документи и такси за кандидатстване посетете страницата за прием на магистри на нашия уеб-сайт.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ - Прекратяване на подаването на документи за прием на курсанти

Уважаеми кандидат-курсанти, 
от 12.00 часа на 26.06.2020 г. спира регистрацията и приема на документи за курсанти до приключване работата на комисията за ранен прием

Следете сайта на училището за актуална информация относно приема по специализации.

Мотивационен полет на вертолет AS365N3 Dauphin във ВВВУ „ Георги Бенковски”

Със спецификата на военноморската авиация , авиобаза „Чайка” и авиационната техника, експлоатирана от Военно морските сили се запознаха курсантите от ВВВУ „Георги Бенковски”. Това се случи по време на ежегодното гостуване на екипаж от Морска вертолетна авиобаза „Чайка” на летище Долна Митрополия. 

Заместник-началникът по учебната и научна част на ВВВУ „Георги Бенковски” полковник доц. д-р Асен Маринов представи  командира на авиобазата подполковник Спас Спасов. В презентацията си той  акцентира   на целите и задачите на уникалната  авиобаза ,чиято  104 годишна история преминава през няколко етапа, последният от който е свързан с получаването на първия хеликоптер  „Panther“ (Eurocopter AS565 Panther) на 9 октомври 2011 г.  от поръчаните общо 6 броя. Доставени са 3 вертолета, останалите 3 са отказани поради липса на средства. През 2019 г. е получен вертолет AS 365N3 „Dauphin” (Дофин) – цивилният вариант на  „Panther“. 

Екипажите от  базата ,сподели подполковник Спасов , са отлично подготвени за борба с надводен и подводен противник денем и нощем, медицинска евакуация , логистичен въздушен транспорт , антитерористични  действия , бойно търсене и спасяване ,тактически въздушен транспорт , целеуказване зад хоризонта и др. За повишаване квалификацията на 7-те екипажа се подбират курсове , които ще задълбочат знанията и уменията на пилотите и техниците. Всички пилоти са с първи клас. Очакват екипа да се попълни от двама младши пилоти. В морската авиация специализираният английски е задължителен. Подготовката на летателния и наземния състав е по- различна от авиобазите на ВВС,категоричен е командирът на „Чайка”..

Благодарение на професионалните взаимоотношения с командването на ВМС се разрешават  най- разнообразни  проблеми, съвременно оборудване , включително и осигуряване на индивидуалното оборудване на екипажите. Очаква се до 2026 г. в базата да се подготвят и за дейности на корабна платформа. А и да получат още вертолети, за да се обезпечи по-добра защита  на бреговата ивица. 

Курсантите се запознаха  и с техническите характеристики на „Panther“, а на място и с тези на AS365N3 Dauphin. Членовете на екипажа - подполковник Спас Спасов, вторият пилот старши лейтенант Мартин Манев, бордните авиомеханици капитан Хараламби Сертев, старши лейтенант Валери Христова и наземния техник инженер по авионика капитан Владимир Начев задоволиха интереса на бъдещите си колеги , разказвайки, показвайки и отговаряйки на десетки въпроси.

Очертават се интересни идеи за съвместни дейности в учебната и практическа  работа между Авиобаза „ Чайка”и  ВВВУ „ Георги Бенковски”.

Гостите от „ Чайка „ поздравиха курсантите , демонстрирайки възможностите на AS365N3 Dauphin.

Из историята на Морска вертолетна авиобаза „Чайка“ :
 • разположена на брега на Варненското езеро, в границите на днешния район Аспарухово. Старото име е Пейнерджик („мандра“);
 • 1915 – 1916 г.- Строежът на летище за хидроплани там е започнат от германски специалисти. Дислоцирани са германски хидроплани от типовете „Friedrichshafen“ и „Rumpler“;
 • декември 1916 г. - Първи боен полет над море от български екипаж  за  прогонването на  руския  крайцер „Память Меркурия“;
 • 1 май 1917 г.- Във Варна се сформира самостоятелната българска Водохвърчилна станция,  с което е поставено началото на българската морска авиация. На тази дата летището официално преминава под българско командване. Поделението разполага с 4 германски хидроплана;
 • След подписването на Ньойския договор хидропланите са унищожени на летище Божурище;
 • 14 октомври 1959 г.- Сформирана е противолодъчна ескадрила в състава на Военновъздушните сили. Първоначално тя е базирана на летище Враждебна и е въоръжена с вертолети Ми-4М;
 • май 1961 г.- Ескадрилата се пребазира на летище „Чайка“ и на подчинение на Военноморските сили;
 • 1979 – 1982 г.- На въоръжение постъпват вертолети Ми-14ПЛ  (противолодочный – за борба с подводни лодки) и Ми-14БТ (на руски: буксировщик минных тралов – за буксиране на минни тралове), които заменят остарелите Ми-4;
 • септември 1998 г.- Създадена 63-та отделна морска вертолетна авиобаза;
 • 9 октомври 2011 г.- Получен първият хеликоптер „Panther“ (Eurocopter AS565 Panther);
 • 1 август 2012 г.- Вертолетите „Panther“ носят денонощно дежурство за участие в операции по търсене, спасяване и оказване на помощ на бедстващи кораби и летателни апарати.

Фото: Юлия Василева и Ралица Иванова
 
Валя Минкова

Студенти от ВВВУ „ Георги Бенковски” на опознавателен стаж в „Плейн Кеър Солюшънс” АД

Студенти от ВВВУ „ Георги Бенковски”, с гражданска специалност „ Авиационна техника и технологии” проведоха опознавателния си стаж в  „Плейн Кеър Солюшънс” АД. Целта бе да се запознаят  със структурата и организацията на работа на фирми ,чиято дейност  е свързана с използването на  въздухоплавателни средства.

„Плейн Кеър Солюшънс” АД е фирма, чийто ареал на дейност е свързана с ремонт и техническо обслужване на въздухоплавателни средства и инженеринг, линейно и базово обслужване, поддръжка и ремонт на самолетообслужваща техника, конверсия на самолети, до  боядисване и измиване на самолети и компоненти, внос/износ и логистика на резервни части и агрегати, свързани с ремонта и поддръжката на въздухоплавателните средства .

Менторите от фирмата запознаха студентите и с основните документи при изпълнение на разностранната дейност при работа по и с въздухоплавателни средства.


Тактическо лидерство - компетентности и дейности

Лидерската подготовка е изключително важна за офицерската професия. Изследователите считат, че лидерството предполага няколко изключително прости неща: да имате стратегия и да осъществите тази стратегия като поставите правилните  хора на правилните места. 

В учебните програми на курсантите от ВВВУ „Георги Бенковски”е предвидена теоретична лидерска подготовка , а третата част е посветена на „Тактическо лидерство – компетентности и дейности”. Знанията и уменията на курсантите –летци от трети курс и на всички останали четвъртокурсници се проверят и чрез двудневни, с широк обхват от дейности занятия. Защото както твърди Чарлз Дарвин , „Оцелява не най-силният, нито най-интелигентният от видовете, а най-добре приспособяващият се към промените”.
 
Предизвикателствата към бъдещите офицери отправиха ръководителят на занятието полковник доц.д-р Мануш Христов , заместник-ръководителят старши лейтенант Цветелин Рангелов и помощник-ръководителят курсант старшина Милен Симеонов.

Целта е да се реализират без напрежение и със смислени и решителни практически действия за оцеляване на бойното поле в зона с несигурна или враждебна обстановка и среда.

Конкретните задачи ,които обучаемите са изпълнили  са изисквали:

 • инженерно оборудване на елементи от позициите за отбрана на летищната инфраструктура;
 • излизане от боя и оттегляне; действия на малката група при пробив за излизане от изолация;
 • ориентиране и движение на местността;
 • засадни действия и противодействия на противниковата засада;
 • устройване на лагер с подръчни средства. 

Втората част от занятието е свързана с осъществяването на тактическа задача на тема: „Оцеляване на малки тактически формирования на бойното поле и в хода на изпълнение на операция като група /тим STT /”. При изпълнението на тактическата задача се включват и сили и средства на Регионална Служба „Военна полиция”-Плевен. Те участват с 4 броя специални бронирани автомобила  „ Пясъчна котка” с 16 служители под командването на майор Димитър Димитров и капитан Мариян Боромски. Служителите на Военна полиция са се оказали под „приятелски огън".

Анализът на занятието показа,че натрупването на опит е резултат на допуснати собствени грешки в хода на осъществяване на взаимоотношенията с органите на военна полиция.Наложително е да се търсят възможности за ежегодно провеждане на практически занятия от този вид и форма , а не еднократно за целия курс на обучение.

 В осигуряване на занятието са ангажирани и  20 военнослужещи.

 Валя Минкова


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ относно РАННИЯ ПРИЕМ на кандидати за курсанти

До всички кандидати за курсанти, подали документи до 29.05.2020 г. в рамките на кампанията за ранен прием.

Уважаеми кандидат-курсанти,

За всички Вас, които преминахте и продължавате да полагате планираните изпити (общообразователен тест, тест по английски език, изпит за физическа годност, психологическа пригодност, и медицински прегледи) ще се проведе РАНЕН ПРИЕМ.

Приемът ще се проведе на 29.06.2020 г. (понеделник) от 10.00 часа в конферентната зала на ВВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия .

За Вас ще бъде организиран изпит за физическа годност на 12.06.2020 г. от 10.00 часа. Изпитът ще се проведе във ВВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия.

За изпита за физическа годност всеки кандидат да се яви до 09.30 часа пред портала на ВВВУ „Георги Бенковски“, и да носи лична карта, платежно нареждане за явяване на изпит за физическа годност. Спортното облекло всеки кандидат си осигурява самостоятелно
 

Всички кандидат-курсанти, подали документи след 29.05.2020 г. ще участват в кампанията за РЕДОВЕН ПРИЕМ на курсанти във ВВВУ „Георги Бенковски“.

Датите за явяване на изпити са посочени на сайта на Училището.

Комисията за редовен прием на кандидати за курсанти ще заседава на 22.07.2020 г. (сряда) от 10.00 часа в конферентната зала на ВВВУ „Георги Бенковски“.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ за КАНДИДАТИТЕ за ОБУЧАЕМИ (КУРСАНТИ и СТУДЕНТИ) във ВВВУ „Георги Бенковски“

Подаването на документи за кандидатстване за курсанти и студенти във ВВВУ“Георги Бенковски“ СЕ УДЪЛЖАВА до 26.06.2020 г.

Кандидатите да представят / да качат в профилите си на сайта на ВВВУ "Георги Бенковски" сканирани своите дипломи за завършено средно образование до 10.07.2020 г. 

Балообразуване ще се извърши в периода от 13.07. 2020 г. до 21.07.2020 г.

Комисията за прием на курсанти ще заседава на 22.07.2020 г. 

Общообразователният тестизпита по английски език и психологическата оценка (пригодност) ще се провеждат онлайн.

Кандидатите ще провеждат изпит, след като с тях се свърже наш представител и бъде уточнена дата за провеждането на изпита. 

Изпитите ще се провеждат на групи от по 10 - 15 кандидата за общообразователния тест  и изпита по английски език, а психологичната оценка (пригодност) ще се провежда на групи от по 5 кандидата.

Датите за полагане на изпити от кандидатите за курсанти и студенти във ВВВУ „Георги Бенковски“ са представени в приложената към съобщението таблица.


ВВВУ „Георги Бенковски” стартира ОНЛАЙН ПРИЕМ на курсанти и студенти

С цел облекчаване на условията за прием на курсанти и студенти, екип от ВВВУ „Георги Бенковски” подготви и започна реализацията на платформа за онлайн провеждане на приемни изпити

Първите кандидат-курсанти и студенти, които трябваше да се явят на изпит през месец март и поради наложената карантина не можеха да се явят, направиха това този уикенд - онлайн. Те са от цялата страна.

Кандидатите работиха по общообразователния тест и теста по английски език в специално разработена онлайн среда. Системата автоматично проверява, оценява и класира кандидатите по резултатите към момента. Изпитът се наблюдава и записва в реално време чрез използване на платформа за провеждане на видеоконферентни разговори.

През седмицата ще се проведе тест и интервю за оценка на психологическата пригодност на кандидат- курсантите.

Кандидатите за обучение по 6 авиационни военни специализации за курсанти и по 4 инженерни специалности за студенти могат да заявят желанието си и да кандидатстват онлайн. Попълването на електронния формуляр за кандидатстване за обучение като курсант отнема само 20 минути.

Системата за дистанционно обучение на курсанти и студенти ОКС "Бакалавър" и "Магистър" се подготвя под ръководството на Заместник-началника/Заместник-ректора по учебната и научна част на ВВВУ „Георги Бенковски” подполковник доц. д-р инж. Асен Маринов.

Конкретната разработка на системата за електронен прием е дело на инж. Мариян Апостолов /бивш възпитаник на Училището/ и капитан инж. Николай Кънчев - асистент в катедра „Авиационна техника и технологии“.

Първият онлайн кандидат-курсантски и студентски изпит в новото летоброене на ВВВУ „ Георги Бенковски” бе реализиран от екип на отделение Учебна и научна дейност" с началник подполковник Димитър Димитров – капитан Георги Кръстев и старши експертите Красимира Йолова и Стоян Стоянов.

В условията на извънредно положение и карантина срокът за предварителния прием е УДЪЛЖЕН до 29 май 2020 г. Кандидатите, преминали през първите изпитни тестове ще се явят на задължителните изпити по физическа подготовка и медицински прегледи след отмяната на противоепидемиологичните мерки.

Следете страницата ни във фейсбук и нашия уеб-сайт, за да се информирате своевременно.

Валя Минкова
Старши експерт  връзки с обществеността
0884 670 146

Институции и доброволци - Заедно в името на доброто

В Плевен се роди идея как може да се окаже помощ и подкрепа на граждани по време на извънредно положение. Поводът -прекратяване на 17 март  дейността на социалната кухня към Министерство на отбраната , осъществявана чрез Изпълнителна Агенция „ Военни клубове и военно-почивно дело „,предоставяща топъл обяд на 40 членове от военно-родолюбивите организации в града.

На Благовещение кухнята възобнови дейността си като 44 възрастни хора получиха топъл обяд по домовете си. Днес / 26 март/ те са вече 52 -ма / 40 от социалната кухня и 12 други нуждаещи се плевенчани /,а на 3-ма възрастни са направени покупки .

„Виновниците“ за случващото се добротворчество в Плевен са :

 • Миглена Цанова – председател на Фондация „Чудесата на децата“ , майка на три деца , с 11 години служба в армията /ефрейтор / , която с
 • Илиян Христов – Председател на Дружество „ Военноинвалид „ инициираха кампания за набиране на доброволци в подкрепа на нуждаещи се плевенчани , която бе приветствана от
 • Георг Спартански – Кмет на Община Плевен ,
 • Стефан Милев -Заместник Кмет „ Проекти и хуманитарни дейности“,
 • Д-р Елза Пачева - Началник Отдел „ Здравеопазване и социални дейности „.

Общината обяви кампания за събиране на доброволци ;предостави помещение и офис оборудване за дейността на екипа ;договори с фирма „Мастър Пик“ ЕАД осигуряване на готова храна ; гласува доверие на Миглена Цанова като координатор на дейността.

 • Бригаден генерал Юлиян Радойски – Началник на Гарнизон Плевен бе медиаторът между военно-родолюбивите организации , Общината и ИА „ Военни клубове и военно-почивно дело“, което доведе до бърза реакция за възстановяване взаимоотношенията с обслужващата социалната кухня в Плевен фирма чрез действията на 
 • Валери Стоянов – Изпълнителен Директор на ИА „ Военни клубове и военно-почивно дело“,
 • Николинка Илиева – Заместник Изпълнителен Директор и преди всичко екипът на
 • Гергана Александрова – Главен Директор „ Военни клубове и социални дейности“.

Добрата практика от Плевен вече се разпространява и сред другите 17 общини , в които бе преустановена дейността на кухните към МО . Днес трябва да заработи отново кухнята в Бургас.

Нищо нямаше да е такова ,каквото е, ако на повика за помощ не се бяха отзовали съпричастни към ситуацията доброволци. Какъв е техният профил ? Постъпили са около 80 кандидатури , от които за сега са привлечени 45 . Възраст – от 17 -18 до 50-55 години. Професионална реализация : ученици от СМУ „Панайот Пипков", лекар , студенти по медицина, шивачки, журналистка, общински служители , деца на общински съветници, капитан далечно плаване и още и още. Работят 7 екипа  с по двама доброволци. Екипите ще се редуват по за седмица. Собствениците на автомобилите сами поемат разхода на гориво .

Доброволците са пожелали включените в социалната кухня към МО да получават храна и в почивните дни , като се набират и дарители за това начинание.

От 30 март, на основание сключен договор с ИА „ Военни клубове и военно-почивно дело“ ,  фирмата на ЕТ „Стефан Димитров – СД" ще приготвя храната за социалната кухня на МО в Плевен, а ще се получава чрез доброволческия щаб. 


Валя Минкова

Старши експерт    връзки с обществеността


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ - Отмяна на изпитите със студентите в задочна форма на обучение

Отменят се всички изпити със студентите, обучаващи се в ЗАДОЧНА форма, до второ нареждане. 

За да се информирате своевременно за новите дати за провеждане на изпитите, следете страницата във фейсбук и уеб-сайтът на училището.

УКАЗАНИЯ за провеждане на дистанционна форма на обучение със студенти и курсанти

На вниманието на ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ и ОБУЧАЕМИТЕ от ВВВУ "Георги Бенковски". 

На електронните пощи на всички преподаватели ще бъде изпратена инструкция за провеждане на дистанционно обучение със студенти и курсанти съгласно разписанията на учебните занятия за летния семестър на учебната 2019/2020г.

Обучаемите от ВВВУ "Георги Бенковски" могат да изтеглят инструкция за провеждане на дистанционно обучение на този линк.

Препоръчваме на всички обучаеми, които все още не са се свързали с преподавателите, водещи учебни дисциплини съгласно разписанията на класните им отделения за летния семестър на учебната 2019/2020 г. да го направят възможно най-скоро (вижте съобщението от 12.03.2020 г.). По този начин преподавателите по-бързо ще се сдобият с електронните пощи на обучаемите и ще могат да изпратят първоначалните линкове за достъп до видеоконферентните разговори за съответните учебни занятия.

При възникване на въпроси и проблеми в процеса на използване на платформата ни пишете съобщение в страницата на училището във фейсбук.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ - Отмяна на изпитите от кандидат-курсантската кампания за ранен прием до второ нареждане

ВСИЧКИ ИЗПИТИ във връзка с кандидат-курсантската кампания за РАНЕН ПРИЕМ за обучение във ВВВУ "Георги Бенковски" се ОТМЕНЯТ до второ нареждане поради усложнената епидемиологична обстановка.

ИЗКЛЮЧЕНИЕ правят медицинските прегледи пред авиолекарска комисия. Кандидатите за курсанти МОГАТ да се явят на указаните дати във Военномедицинска академия, гр. София. Документите, необходими за явяването им пред авиолекарска комисия ще им бъдат доставени на място.

Следете страницата ни във фейсбук и нашия уеб-сайт (https://wwww.af-acad.bg), за да се информирате своевременно за новите дати за полагане на приемните изпити.

Благодарим за разбирането!

Стипендиантска програма на фондация „Европейски форум Алпбах“

В Министерство на образованието и науката е постъпила информация относно стартирала процедура за набиране на кандидати за стипендиантската програма на Фондация „Европейски форум Алпбах“ (флайер) за участие в семинарната седмица „Европейски фестивал на идеите“ (брошура).

Събитието ще се проведе в периода от 19 август до 26 август 2020 г. в Австрия;

Стипендията е насочена към студенти на възраст между 18 и 30 години;

Крайният срок за подаване на заявленията е до 31 март 2020 г.

Подробна информация относно програмата, изискванията за кандидатстване и размера на отпусканата стипендия е налична на сайта: https://www.alpbach.org/en/scholarships/.


Валя Минкова
Старши експерт връзки с обществеността

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ - Указания за провеждане на дистанционна форма на обучение на студентите

Всички студенти, обучаващи се във ВВВУ "Георги Бенковски" в РЕДОВНА и ЗАДОЧНА форма, да се свържат с преподавателите, водещи изучаваните в текущия семестър учебни дисциплини за информация, указания и учебни материали, необходими за провеждане на дистанционна форма на обучение. 

✅ За изучаваните учебни дисциплини се свържете с преподавателите, които ги водят, използвайки предоставения списък с електронни пощи и информацията от разписанието на занятията за вашето класно отделение. 

ВАЖНО: Темата (заглавието) на електронното писмо да бъде записана във формат:

 <класно отделение> <учебна дисциплина> <име и фамилия>

В самото писмо трябва да бъде предоставена информация за трите имена на обучаемия, класното отделение, специалността и формата на обучение (редовна или задочна), както и за коя дисциплина се изискват учебни материали. Всички допълнителни въпроси да се изпишат СЛЕД тази информация.

ПРИМЕР:

До:       <електронната поща на преподавателя, водещ дисциплината>

Тема:   780р Хидравлика и пневматика Георги Георгиев

Съдържание на писмото
До <званията и имената на преподавателя>
Георги Георгиев Георгиев
780р - Авиационна техника и технологии
Редовна форма на обучение
За получаване на материали по дисциплината <името на учебната дисциплина>.

АЛГОРИТЪМ ЗА ДЕЙСТВИЕ: Преглеждате разписанието си, идентифицирате кои преподаватели водят учебните дисциплини, намирате електронните им пощи в приложения към това съобщение списък и се свързвате с тях по описания по-горе начин, за да получите учебни материали.

✈️ Призоваваме студентите да проявят разбиране предвид усложнената обстановка и да използват предоставената възможност за осъществяване на контакт с преподавателите, за да получат указания и материали за подготовка. 

УКАЗАНИЯ ЗА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ

При получаване на електронно писмо от първия обучаем от дадено класно отделение, след успешното валидиране на обучаемия, в отговор да му се изпратят съответните материали. 

✈️ Умоляваме всеки обучаем да разпространи учебните материали по дисциплината САМО до останалите обучаеми от неговото класно отделение.

ℹ️ Напомняме, че на 08.03.2020 г. поради усложнената епидемиологична обстановка в страната ръководството на училището реши всички присъствени учебни занятия със СТУДЕНТИТЕ във ВВВУ "Георги Бенковски" да бъдат спрени до второ нареждане.

✅ За наличието на нова информация следете страницата и сайта на училището: https://www.af-acad.bg

(#ВВВУ) (#ДолнаМитрополия)

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ във връзка с епидемиологичната обстановка в страната

Уважаеми колеги,
Поради усложнената епидемиологична обстановка в страната, днес ръководството на училището, обяви:
⚠️Спират се всички учебни занятия със СТУДЕНТИТЕ до второ нареждане.
⚠️Занятията с КУРСАНТИТЕ ще продължат по план.⚠️
За наличието на нова информация следете страницата и сайта на училището.
Приятен ден!

Честит 8 Март - Международен ден на жената

УВАЖАЕМИ ЖЕНИ ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ, КУРСАНТИ, ВОЙНИЦИ, ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ И ВЕТЕРАНИ,

Международният ден на жената е всепризнат като повод за всеобща радост и възможност да изкажем своето БЛАГОДАРЯ към Вас – създаващите ЖИВОТ и учещите на  ЖИВОТ.

Не е случайно присъствието на нежните цветя в редиците на Българската Армия. Винаги готови да  проявят смелост, преданост и саможертва!

Безбройни са примерите на жени, заслужили своите звания в борбите за национално освобождение, пренебрегвайки себе си и преодоляващи препятствия в името на свободата. Редом с мъжете в мир и в бой! 

Българската майка и жена е еталон за умения, достойнство и уважение - качества, заложени като морална парадигма на възпитание и израстване.

Привилегия е човек да има  до себе си най - суровата проба на честност и любов в тази ѝ форма - майка на воин, сестра и съпруга на воин, самата тя - воин! 

Бъдете здрави! 

Бъдете любящи българки, възпитаващи с  достойнство и гордост своите деца!

Благодарим Ви, че любовта си към РОДИНАТА доказвате чрез любовта и всеотдайността си към БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ !НАЧАЛНИК НА ВВВУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“
БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ  ЮЛИЯН  РАДОЙСКИ

Честит 3 ти март - Национален празник на Република България!

Скъпи приятели,

В ден като 3 МАРТ се замисляме какво е значението на думите род и родина. Днес имаме честта да съпреживеем 142 години от подписването на Санстефанския договор и ролята на Плевенската епопея от 1877 г.

Границите, в които бе разчертана съдбата на тогавашните българи бе една от причините да събуди и обедини още повече българския род.

Пример, който е завещан и трябва да бъде спазван! В името на една изконна цел - запазване на българската вяра, език и култура.

Днес, почитаме делото на нашите деди и тяхната вяра за по-добро бъдеще за идните поколения и прииждащите нови съдбини.

Имаме дълг към героите, отдали живота си в борбата за запазване на най-ценната човешка черта - да бъдем единни и по-смели в новото начало. 

За миналите, сегашните и бъдещите герои на родината ни България!

Честит 3 ти март - Национален празник на Република България!

НАЧАЛНИК НА ВВВУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“
БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ ЮЛИЯН  РАДОЙСКИ

Поклон пред личността и делото на Апостола

Васил Левски създава в Плевен първият таен революционен комитет в България. Личността, делото, идеите и заветите му събират пред паметниците на Апостола в цялата страна хиляди хора  два пъти в годината – на 18 юли и на 18/19 февруари. Рождението и смъртта на Васил Иванов Кунчев, Дякон Игнатий, Васил Левски не са само дати от календара български. Дни, в които си задаваме трудните въпроси, кои от заветите на Апостола не изпълнихме и на които вече 147 години трудно намираме отговори.

Свещеници от плевенските храмове  отслужиха панихида в памет на  Васил Левски.

Вълнуващо слово произнесе кметът на Плевен Георг Спартански.

На паметника на Апостола  положиха цветя деца, представители на местната власт, институции и политически партии, на родолюбивото воинство, военнослужещи от Плевенския гарнизон.

В ритуала участваха военнослужащи от Единен център за начална подготовка с командир полк. Марин Господинов.

ВВВУ „ Георги Бенковски „ бе представена от преподаватели, а цветята поднесени от кап. ас. инж. Велислава Пенева.

Членовете на военно-родолюбивото воинство и на Военния клуб също се поклониха пред великото дело на Апостола на българската свобода. 


Валя Минкова
Старши експерт връзки с обществеността

Кампания за ранен прием на курсанти и студенти

ВВВУ „ Георги Бенковски“  стартира от 12 февруари  до 29 февруари  2020 г. провеждане на изпити по предварителен прием на курсанти за учебната 2020/2021г.

Документи се приемат в информационните центрове в Централния военен клуб – София, Военните клубове в Плевен ,Шумен ,Благоевград , Велико Търново  и Военните окръжия в Пловдив и Враца

Кандидатите за курсанти кандидатстват за 22 места за специалностите „ летец-пилот“ и „ Ръководител полети „ на нуждите на ВВС и МВР.  23 са местата за 4-те инженерни / наземни специалности.

За студенти е обявен прием по 4 инженерни граждански специалности : 23 места за редовно обучение и 30 места за задочно обучение, за Образователно Квалификационна Степен „ Бакалавър „.

Кандидатите за студенти подават документи във Военен клуб –  гр. Плевен и Военните окръжия в страната. Те полагат САМО общообразователен тест.

В рамките на два последователни дни , в посочените Военни клубове и Военни окръжия ще се проведат изпитите – общообразователен тест и тест по английски език.

ВВВУ „Г. Бенковски“ признава оценката от държавните зрелостни изпити положени през годините от 2008 до 2020 за оценка от положен конкурсен изпит по дисциплините включени в тестовете : БЕЛ , история, математика, физика    , химия , общотехническа подготовка , английски език 

Признава се и оценката от кандидат-студентски изпити положени в други акредитирани висши училища през 2020 година, за оценка от положен конкурсен изпит.

Кандидатите за курсанти задължително се явяват на Изпита за физическа годност , който се провежда по дисциплините и нормативите за оценка от Единния армейски тест: совалка 10 х10 , лицеви опори за 90секунди , коремни преси за 90 секунди , крос 1000 м. 

Изпитът за физическа годност в гр. Плевен се провежда в Лекоатлетическата зала, намираща се зад стадион „Плевен“. 

На всички кандидати за курсанти се извършва психологична оценка, която ще се извърши във Военен клуб- Плевен. 

Резултатите от психологичната оценка са валидни за срок от 6 месеца от датата на явяване, т.е всеки кандидат-курсант има право на еднократно явяване в рамките на приемната кампания 2020/2021г.

Всички кандидати за курсанти за наземни специализации преминават на медицински преглед във ВМА – гр. София в рамките на 2 (два) дни.

Медицинското освидетелстване на годността на кандидат-курсантите за специализация „Летец-пилот“ и „Ръководител на въздушното движение“ за РАННИЯ

ПРИЕМ се извършва във Военно медицинска академия за времето от 16.03.2020 г. - 19.03.2020 г. Този преглед се провежда в рамките на 4 (четири) дни.

Пред приемна комисия задължително се явяват всички кандидати успешно преминали всички проверки и постигнали състезателен бал не по-малък от 21.00. 

Заседанието на приемната комисия ще се проведе на 06.04.2020 г. от 10 часа във ВВВУ "Георги Бенковски" гр. Долна Митрополия.

В рамките на редовния прием ще бъдат обявени специалностите и брой места за студенти по Образователно Квалификационна Степен „ Магистър „.

Подробности за кандидат-курсантската  и студентска кампания – на сайта на ВВВУ „ Георги Бенковски „ : http://www.af-acad.bg.


Валя Минкова
Старши експерт   връзки с обществеността


Президентът Румен Радев и Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откриха ВВВУ „Георги Бенковски „

На 20 януари 2020 се състоя ритуалът по връчване бойното знаме и възобновяване дейността на ВВВУ „ Георги Бенковски „.

Президентът и главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Румен Радев, Вицепремиерът по обществения ред и сигурността и Министър на отбраната Красимир Каракачанов , Заместник Началника на отбраната Генерал- лейтенант Димитър Илиев и Постоянния секретар на отбраната- Антон Ластарджиев, Председателя на Комисията по отбрана в Народното събрание Генерал Константин Попов ,командира на ВВС Генерал-лейтенант Цанко Стойков са сред съпричастните за възстановяване статута на авиационното Училище.

Сред гостите бяха депутатите от Плевен Ралица Добрева, Полина Цанкова- Христова ,Васил Антонов, Чавдар Велинов и д-р Калин Поповски. Представителите на местната власт: Мирослав Петров – Управител на Област Плевен и Зам. Управителят на Област Плевен Татяна Божинова , Председателите на Общинските съвети в Плевен и Долна Митрополия -Мартин Митев и Петър Петров, Кметовете на Долна Митрополия и Плевен -Поля Цоновска и Георг Спартански, Зам. Кмета на Община Тетевен Борис Врабевски.

Откриването на ВВВУ „ Георги Бенковски“ съпреживяха командири от военни формирования, екс началници на Училището , дългогодишни инструктори-пилоти , началници на катедри и преподаватели , представители на инженерно-техническия състав , членове на военно-родолюбивите организации.

На празника бяха и представители на Министерства и ведомства ,научни институти, ангажирани с военната и гражданска авиация, сродни ВУЗ.

Президентът на Републиката Румен Радев бе посрещнат от Началника на ВВВУ „ Георги Бенковски „ Бригаден генерал Юлиян Радойски в 11 :00 часа . След като прие рапорта на Началника на почетния караул Полк. доц. д-р Мануш Христов , обходи строя и поздрави блоковете от офицери ,сержанти и курсанти от ВВВУ и ВВУБ.

Ритуалът по връчване на бойното знаме включи традиция , датираща от 1937 г. ,въведена от Цар Борис III. На ново войсково знаме да се забият златни пирони на дръжката с позлатено чукче ,олицетворяващи началото и ангажираността към рода войска.

Министърът на отбраната и Началникът на ВВВУ забиха два пирона в дръжката на бойното знаме, след което Министър Каракачанов връчи знамето на Бригаден генерал Юлиян Радойски. Той го предаде на знаменосеца – курсант- старшина Милен Симеонов.

Негово високоблагоговейнство Ставрофорен иконом Тихомир Йосифов , в съслужение с Протойерей Милен Атанасов и свещеник Красимир Кръстев отслужиха водосвет за здравето и благополучието на личния състав и за бъдещите успехи на ВВВУ „Г. Бенковски“.

Слова произнесоха Началникът на ВВВУ „ Георги Бенковски“ ,Заместник Началник на отбраната ,Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание, Министърът на отбраната и Президентът на Република България.

С изпълнението на Химна на Република България от Представителния Духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов и преминаването в тържествен марш на блоковете завърши официалното откриване на ВВВУ „ Георги Бенковски „.

Продължава списването на славната история на авиационното образование в България за постигане девиза на авиационната „Алма Матер“ –„ Там , където поникват криле „!

Валя Минкова
Старши експерт връзки с обществеността

Освещаване бойното знаме на ВВВУ „ Георги Бенковски „

На 17 януари 2020 в плевенския Храм „ Св.Троица „ бе осветено бойното знаме на ВВВУ „ Георги Бенковски“.
От Военния Клуб тръгна представителна група към Храм „ С. Троица“ , начело с Представителния Духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов .
Следва знаменната група ,водена от полк. доц. д-р Мануш Христов. Честта първият знаменосец на бойното знаме на ВВВУ е на курсант- старшина Милен Симеонов. Негови асистенти са двамата випускници – курсант -старшина Евгений Христозов и курсант-старшина Христо Бикяров.

Почетният караул е под командването на капитан Георги Кръстев.

Бригаден генерал Юлиян Радойски – Началник/ Ректор на ВВВУ“ Георги Бенковски“ , Подп. доц. д-р инж. Асен Маринов- Заместник Началник по учебната и научна част и представители на командно-преподавателския състав съпровождат бойното знаме.

Ритуалът по освещаването на бойното знаме в Храм „ Св.Троица“ извърши свещеник Красимир Кръстев по каноните на БПЦ и Устава за ВС на РБългария.

В Храм „ Св. Троица „ ритуала съпреживяха и депутатът Чавдар Велинов , полк. Иван Иванов – началник на военното окръжие , гл. експерт Ралица Лазарова – Военен Клуб , председателите на всички военнородолюбиви съюзи , ветерани – командири , началници на катедри , преподаватели.

Осветеното бойно знаме ще бъде връчено при откриването на Училището, което ще се състои на 20 януари /понеделник/ 2020 от 11 часа в района ВВВУ- гр. Долна Митрополия.

Валя Минкова
Старши експерт връзки с обществеността

ВВВУ „ Георги Бенковски“ получи бойното си знаме

На 18 април 2019 г. Народното събрание приема решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и за закриване на факултет „Авиационен“ в структурата на Националния военен университет „Васил Левски“, като дейността на факултета преминава във факултет „Авиационен“ в структурата на ВВВУ „Георги Бенковски“. Решението влезе в сила на 1 януари 2020 г.

През 1959 г. всички български авиационни училища се обединяват в едно – Висше народно военновъздушно училище (ВНВВУ) „Г. Бенковски“.

След 1990 г. ВНВВУ става висше военно въздушно училище.

Знамето на ВНВВУ „ Георги Бенковски“ е предадено в Националния Военноисторически музей.

НОВОТО ЗНАМЕ е изработено през 2001 г. , но не е връчено поради настъпилите структурни промени.

От 1 септември 2002 ВВВУ „Г.Бенковски“ се преобразува във Факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“.

Знамето е съхранявано 19 години във ВВУБ „ Георги Бенковски“.

На 16 януари 2020 г. с подобаваща военна церемония знамето е предадено от ВВУБ „Георги Бенковски „, от Подп. Веселин Митрев- Началник „ КИНС „ , в присъствието на Началника на ВВВУ „ Георги Бенковски“ - Бригаден генерал Юлиян Радойски ,на знаменната група и почетния караул.

Първият знаменосец на бойното знаме на ВВВУ е курсант- старшина Милен Симеонов. Негови асистенти са курсант -старшина Евгений Христозов и курсант-старшина Христо Бикяров.

На 17 януари 2020 в плевенския Храм „ Св.Троица „ ще бъде осветено бойното знаме на ВВВУ „ Георги Бенковски“.

Осветеното бойно знаме ще бъде връчено при откриването на Училището, което ще се състои на 20 януари /понеделник/ 2020 от 11 часа в района ВВВУ- гр. Долна Митрополия.

Валя Минкова
Старши експерт връзки с обществеността6 януари - Богоявленски водосвет в гр. Плевен

Богоявленски водосвет на бойните знамена се проведе днес пред Параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец” на площад "Възраждане” в гр. Плевен.

По стар български обичай на 6 януари – Богоявление, Българската православна църква благославя Българската армия и нейните бойни знамена и флагове, които са символ на бойния дух на военнослужещите.В ритуала взеха участие представителни блокове на военните формирования от Плевенския гарнизон – възстановеното Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски”, Военновъздушна учебна база "Георги Бенковски”, военни формирования 22160, 42800 и 38220 – Плевен, представители на дружество "Традиция” и представители на военно-патриотични съюзи.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет. След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г. След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993г. Оттогава, всяка година на Богоявление във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата "За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.