Великденски благослов за курсантите от ВВВУ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия

Негово високоблагоговейнство Ставрофорен иконом Тихомир Йосифов, в съслужение със свещеници от плевенските храмове отслужиха водосвет за здравето и просперитета на командния състав и курсантите от ВВВУ „Георги Бенковски”.

Поздрав на светлия християнски празник – Великден отправиха бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ „ Георги Бенковски” и Поля Цоновска, кмет на Община Долна Митрополия.

Ставрофорен иконом Тихомир Йосифов връчи грамотите на момичетата, изписали трите най-красиви яйца за празника- к-т мл. серж. Елена Пройчева, к-т мл.серж. Ирена Борисова и к-т ст.серж. Ани Русева.

Да споделят празника заедно с курсантите бяха заместник-началниците на Училището – подп. доц.д-р Асен Маринов, полк. Андриян Колев, полк. Данаил Диков и помощник-ректора инж. Ангел Георгиев.

На тържествения обяд имаше от всичко, което традицията повелява.

След обяд продължиха оспорваните срещи по спортовете, включени в празничния Великденски турнир. Финалите са днес и утре.

Фото: Ивелина Колева и Стилян Драгошински

Отборът по ски на ВВВУ „Георги Бенковски“ ще участва в Зимната спартакиада на Министерство на отбраната

От 25 до 28 февруари 2020 г.  в КК „Боровец“ ще се проведе Първият Държавен военен шампионат от ведомствения спортен календар на Министерство на отбраната за 2020 г. Посветен е на ски спорта.

В надпреварата по пистите на Боровец ще се включат 13 отбора с около 130 състезатели от основните формирования и структурите на МО, споделя полк. Венелин Дерибеев от името на организаторите.

На тренировъчен лагер в курорта вече са отборите на ВВВУ „Георги Бенковски“ и на ВВС.

Седем курсанти от първи до пети курс, под ръководството на треньора доц. д-р Юрий Топчийски ще се състезават и в четирите дисциплини от Зимната спартакиада. 

„Летците ще летят на слалома, а инженерния състав ще си бягаме на земята“ шегуват се в отбора.

В дисциплините „Ски слалом“ и „Гигантски слалом“ ще се състезават курсантите от специалност „Летец-пилот“:
  • К-т старшина Венцислав Дункин 
  • К-т младши сержант Александър Недялков
  • К-т младши сержант Мартин Иванов
  • К-т Йоанна Данчева Данева 
В дисциплините „Ски бягане“ и „Ски ориентиране“, които ще се проведат в Републиканския център по ски бягане и биатлон Училището ще представят: 
  • к-т старши сержант Ивелина Колева - специалност "Летищно осигуряване"
и двамата братя 
  • к-т старшина Милен Симеонов - специалност "Навигационни, комуникационни и информационни системи" и
  • к-т младши сержант Мартин Симеонов - специалност "Авиационни електроприборни и автоматични системи"
Преди отпътуването си за тренировъчния лагер, състезателите се срещнаха с Началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ Бригаден генерал Юлиян Радойски и Заместник Началника по учебната и научна част подп. доц. д-р инж. Асен Маринов.

Домакин на Зимната спартакиада ще е Военно формирование 42130. Партньор на организаторите е „Боро спорт“ АД.

Валя Минкова
Старши експерт връзки с обществеността

Курсант старшина Милен Симеонов представи достойно ВВВУ „ Георги Бенковски“ на Национален крос в гр. Троян

На 15 февруари Троян бе домакин на Национален крос „ По стъпките на Васил Левски „ . Организатори на проявата са Община Троян , Общински комитет „ Васил Левски „, Спортен Клуб по ориентиране „ Хемус „ и СУ „ Васил Левски „ .

50 състезатели по ориентиране  от 8 града  и членове на над 15 спортни клуба  преминаха по маршрути  от Троян до Троянски манастир с дължина    3 км , 8 км и 12 км. Стартът е пред паметната плоча / хана /на Васил Спасов , в който е създаден Троянският революционен комитет , финалът – Троянският манастир , в който Левски създава първият Монашески революционен комитет.

Курсант Старшина  Милен Симеонов има няколко участия в националния крос като състезател на Плевенския Спортен Клуб по ориентиране „ Север „ към Туристическо дружество „ Кайлъшка долина „. Двукратен републикански шампион е за юноши младша възраст. 

Тази година защитава името на ВВВУ „ Георги Бенковски" , чийто знаменосец е.

 Милен Симеонов  изминава състезателното трасе от 8 км , със сборно изкачване 120 м за 42 мин. и 55 секунди  в конкуренция от 38 състезатели при мъже – 2 1 г. Така заема  8 място сред участниците в кроса.
В СКО „ Хемус „ познават и уважават старшина Милен Симеонов и като младеж , с морал , достойнство и чест. На състезание по ориентиране през миналата година в района на Дряново Милен помага на дете състезател от Троян , което се загубва по маршрута си. Днес двете семейства са повече от роднини.

Старшина Симеонов се радва и на отличното представяне на ориентировачите от ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров „, преминали по стъпките на Апостола. Както и на постиженията на СКО „ Север „- Плевен , с председател инж. Петър Иванов –12 състезатели , завоювали – 1 първо място при майсторите , 3- втори места и 2 трети.

А организаторите отбелязват , че от 14 години всички стартирали са и финиширали .

Следващото предизвикателство пред авиоинженера Милен Симеонов ще са белите писти на Боровец и Армейския шампионат по ски.

Валя Минкова
Старши експерт   връзки с обществеността